Τρίτη 10 Ιουλίου 2012

Καταθέσεις στο εξωτερικό

Η φορολογία στις καταθέσεις εξωτερικού δεν είναι ίδια για όλες τις χώρες και εξαρτάται από τις διακρατικές συμβάσεις που έχει υπογράψει η Ελλάδα

Οι κάτοικοι της Ελλάδος που έχουν καταθέσεις στο εξωτερικό φορολογούνται για τους τόκους που θα εισπράξουν, ενώ η εθνικότητα ή η ιθαγένεια είναι αδιάφορη για την επιβολή του φόρου.
Οι φορολογούμενοι που έχουν καταθέσεις στο εξωτερικό πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:
1 Το καθαρό ποσό των τόκων από οποιασδήποτε μορφής κατάθεση σε τράπεζα του εξωτερικού φορολογείται με συντελεστή 10%. Οταν οι τόκοι παραμένουν στο
εξωτερικό τον φόρο τον αποδίδει ο κάτοικος της Ελλάδος με δήλωσή του στην Εφορία.
Οταν οι τόκοι έρχονται στην Ελλάδα μέσω των εγκατεστημένων εδώ τραπεζών, οι μεσολαβούσες τράπεζες υποχρεούνται να κάνουν παρακράτηση του φόρου 10% κατά την καταβολή των τόκων ή την πίστωση του λογαριασμού του δικαιούχου.
Ο φόρος υπολογίζεται στο καθαρό ποσό των τόκων που εισάγεται από το εξωτερικό για λογαριασμό των κατοίκων της Ελλάδος. Σε αυτή την περίπτωση τον φόρο θα τον αποδώσει η τράπεζα και ο δικαιούχος δεν θα κάνει δήλωση στην Εφορία για να αποδώσει τον φόρο των τόκων.
2 Οι φορολογούμενοι με καταθέσεις στο εξωτερικό υποχρεούνται να υποβάλουν δήλωση για την απόδοση του φόρου των τόκων όταν οι τόκοι μένουν στο εξωτερικό.
Οταν οι τόκοι έρχονται στην Ελλάδα μέσω των εγκατεστημένων εδώ τραπεζών, οι τράπεζες υποχρεούνται να κάνουν παρακράτηση του φόρου 10% και να αποδώσουν οι τράπεζες τον φόρο και όχι ο φορολογούμενος με δική του δήλωση.
3 Το καθαρό ποσό των τόκων πάνω στο οποίο υπολογίζεται ο φόρος στην Ελλάδα βρίσκεται αν από το συνολικό ποσό των τόκων του εξωτερικού αφαιρεθεί ο φόρος που επιβλήθηκε από το ξένο κράτος κατά την πίστωση του λογαριασμού με τους τόκους ή την καταβολή τους στον δικαιούχο.
4 Αν παρακρατήθηκε ή δεν παρακρατήθηκε φόρος πρέπει να φαίνεται από τη βεβαίωση της τράπεζας του εξωτερικού. Αν αυτό δεν προκύπτει από τη βεβαίωση ζητάμε από την τράπεζα του εξωτερικού να το αναφέρει σε νέα αναλυτικότερη βεβαίωση που θα μας εκδώσει.
5 Στο καθαρό ποσό των τόκων του εξωτερικού θα επιβληθεί στην Ελλάδα φόρος με συντελεστή 10%.
6 Ο φόρος για τους τόκους από καταθέσεις στο εξωτερικό θα πληρωθεί με την υποβολή δήλωσης στην Εφορία από τον δικαιούχο των τόκων.
7 Μαζί με τη δήλωση πρέπει να υποβληθεί και το πρωτότυπο αποδεικτικό της ξένης τράπεζας από το οποίο θα φαίνεται το ποσό των τόκων που πληρώθηκαν σε αυτόν ή που πιστώθηκαν στον λογαριασμό του στο εξωτερικό, ο φόρος που έχει ήδη παρακρατηθεί από την ξένη τράπεζα και ο χρόνος που έγινε η καταβολή ή η πίστωση των τόκων. Δεν χρειάζεται επίσημη μετάφραση του αποδεικτικού της ξένης τράπεζας.
8 Οταν η κατάθεση του εξωτερικού δεν είναι σε ευρώ αλλά είναι σε άλλο νόμισμα, τότε για να υποβληθεί η δήλωση για την απόδοση του φόρου επί των τόκων πρέπει να γίνει μετατροπή του ποσού από το ξένο νόμισμα σε ευρώ.
9 Οι τόκοι καταθέσεων τόσο του εξωτερικού όσο και του εσωτερικού φορολογούνται αυτοτελώς με συντελεστή 10% και εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση.
Δεν προστίθενται στα υπόλοιπα εισοδήματα που δηλώνονται με τη δήλωση.
10 Οι τόκοι γράφονται στους κωδικούς 659-660 του εντύπου Ε1. Ο φόρος που πληρώθηκε γράφεται στους κωδικούς 433-434 στην τρίτη σελίδα της δήλωσης.
11 Οταν υπάρχουν καταθέσεις στο εξωτερικό πρέπει να σημειωθεί και η ένδειξη ΝΑΙ (έχετε περιουσία-καταθέσεις στο εξωτερικό) στους κωδικούς 029-030 στον πίνακα 2 στην πρώτη σελίδα της δήλωσης.
12 Το καθαρό ποσό των τόκων του εξωτερικού φορολογείται στη Ελλάδα με συντελεστή 10%. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι τόκοι αυτοί έχουν φορολογηθεί ήδη στο εξωτερικό με τον συντελεστή που ορίζεται από τον νόμο της χώρας που έγινε η κατάθεση.
Ο συντελεστής και ο τρόπος φορολογίας δεν είναι ίδιος για όλες τις χώρες και εξαρτάται από τις διακρατικές συμβάσεις που έχει υπογράψει η Ελλάδα με τις άλλες χώρες.
Οι τόκοι
Το καθαρό ποσό των τόκων από οποιαδήποτε μορφή κατάθεσης στο εξωτερικό φορολογείται με συντελεστή 10%
Το νόμισμα
Στην περίπτωση που η κατάθεση δεν είναι σε ευρώ, τότε για την απόδοση του φόρου επί των τόκων πρέπει να γίνει μετατροπή του ποσού από το ξένο νόμισμα σε ευρώ.

πηγή: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου