Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Αυτασφάλιση στο ΙΚΑ ΕΤΑΜ, απολυομένων 55 – 64 ετών καταβολή εισφορών και απεικόνιση των ασφαλιστικών στοιχείων (Α.Π.Δ.)

Σας ενημερώνουμε ότι η Διοίκηση του ΙΚΑ με έγγραφό της δίνει οδηγίες για την υλοποίηση της απεικόνισης των ασφαλιστικών στοιχείων μέσω ΑΠΔ και την καταβολή των εισφορών.
Συγκεκριμένα:
1. Δίνεται προθεσμία για την εμπρόθεσμη υποβολή ΑΠΔ περιόδων 01/07/2010-29/06/2012 και καταβολής των εισφορών που αναλογούν έως την 31/12/2012.
2. Ορίζονται κωδικοί δραστηριότητας (6600), ειδικότητας ΙΚΑ (400010 για υπόχρεους ηλικίας 55-60 ετών με συμμετοχή του εργοδότη στο κόστος αυτασφάλισης κατά 50% και 400020 για υπόχρεους ηλικίας 60-64 ετών με συμμετοχή του εργοδότη στο κόστος αυτασφάλισης κατά 80%) και πακέτου κάλυψης (Π.Κ. 1354 με ποσοστό εισφορών 26,45%) για την απεικόνιση της αυτασφάλισης στην ΑΠΔ.
Υπενθυμίζουμε ότι:
1. Το δικαίωμα αυτασφάλισης ασκείται από τον απολυόμενο στο οικείο Υποκατάστημα του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, εντός 60 ημερών από την καταγγελία της σύμβασης εργασίας.
2. Η απόφαση του ΙΚΑ κοινοποιείται στον πρώην εργοδότη και στον ΟΑΕΔ.
3. Στο κόστος της αυτασφάλισης συμμετέχει υποχρεωτικά ο πρώην εργοδότης – καταγγέλων τη σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, κατά:
α) ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%), για ασφαλισμένους που έχουν συμπληρώσει ημερολογιακά το 55ο έτος της ηλικίας τους και δεν έχουν υπερβεί το 60ο έτος και για το χρονικό διάστημα που υπολείπεται μέχρι τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας και των απαιτούμενων ημερών ασφάλισης για λήψη πλήρους σύνταξης γήρατος από ίδιο δικαίωμα και μέχρι τρία (3) χρόνια κατ’ ανώτατο όριο.
β) ποσοστό ογδόντα τοις εκατό (80%), για ασφαλισμένους που έχουν συμπληρώσει ημερολογιακά το 60ο έτος της ηλικίας τους και δεν έχουν υπερβεί το 64ο έτος και για το χρονικό διάστημα που υπολείπεται μέχρι τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας και των απαιτούμενων ημερών ασφάλισης για λήψη πλήρους σύνταξης γήρατος από ίδιο δικαίωμα και μέχρι τρία (3) χρόνια κατ’ ανώτατο όριο.
Το υπολειπόμενο κόστος της αυτασφάλισης (ποσοστό 50% ή 20%, αντίστοιχα) καταβάλλεται από τον ΟΑΕΔ.
4. Η αυτασφάλιση αρχίζει από την ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, διενεργείται για 25 ημέρες ανά μήνα με εξαίρεση τον μήνα έναρξης και τον μήνα λήξης ή διακοπής της αυτασφάλισης και ως βάση υπολογισμού των εισφορών που αναλογούν λαμβάνεται υπόψη ο κατώτατος βασικός μισθός σύμφωνα με την εκάστοτε ισχύουσα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε την απόφαση του ΙΚΑ σχετικά με την αυτασφάλιση στο ΙΚΑ ΕΤΑΜ, απολυομένων 55 – 64 ετών καταβολή εισφορών και απεικόνιση των ασφαλιστικών στοιχείων (Α.Π.Δ.)

πηγή: efgbs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου