Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

Ριζικές αλλαγές στη φορολογία των επιχειρήσεων


Στην απόφαση να προχωρήσει σε δραστική μείωση του συνολικού φορολογικού βάρους των επιχειρήσεων και να δώσει ένα επιπλέον –μαζί με τη μείωση του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους– κίνητρο για επιχειρηματικές επενδύσεις έχει καταλήξει το υπουργείο Οικονομικών υπό τις ευλογίες της τρόικας.

Το σχέδιο που επεξεργάζεται το ΥΠΟΙΚ αναφορικά με τη φορολογία των επιχειρήσεων προβλέπει τη μείωση του συνολικού φορολογικού συντελεστή των Ανωνύμων Εταιρειών στο 30% από 45% που είναι σήμερα. Με βάση το σημερινό φορολογικό καθεστώς τα κέρδη των Α.Ε. και ΕΠΕ φορολογούνται με συντελεστή 20% στο επίπεδο της επιχείρησης και εφόσον διανεμηθούν τα εναπομείναντα κέρδη φορολογούνται με συντελεστή 25%. Για τη μείωση αυτή εξετάζονται τρία σενάρια:

- το πρώτο σενάριο που με βάση τις έως τώρα πληροφορίες προτείνεται από υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει ότι τα κέρδη των επιχειρήσεων θα φορολογούνται με συντελεστή 30% στο επίπεδο της επιχείρησης χωρίς να επιβάλλεται πρόσθετη φορολόγηση στα μερίσματα.

- το δεύτερο σενάριο προβλέπει τη μείωση και των δυο συντελεστών φορολόγησης των κερδών των επιχειρήσεων. Δηλαδή ο συντελεστής φορολογίας των κερδών στο επίπεδο της επιχείρησης να μειωθεί στο 15% από 20% που είναι σήμερα και να μειωθεί στο ίδιο επίπεδο (15%) και ο συντελεστής φορολογίας των μερισμάτων κατά τη διανομή τους.

- το τρίτο σενάριο προβλέπει τη διατήρηση του συντελεστή φορολόγησης των κερδών των επιχειρήσεων στο 20% και τη μείωση του συντελεστή φορολογίας των μερισμάτων κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες στο 15%.

Παράλληλα με τη μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις, το υπουργείο Οικονομικών σκοπεύει να προχωρήσει και σε αλλαγές αναφορικά με τις εκπτώσεις δαπανών. Συγκεκριμένα από το σημερινό καθεστώς όπου οι εκπιπτόμενες δαπάνες περιγράφονται λεπτομερώς στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, το σχέδιο προβλέπει την αναγνώριση μόνο των δαπανών που συνδέονται με την παραγωγική λειτουργία της επιχείρησης.

Πρόκειται για μια οριζόντια διατύπωση η οποία στοχεύει στο να απλοποιηθεί το φορολογικό σύστημα αλλά και να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα καθώς θα περιοριστούν οι δαπάνες των επιχειρήσεων που θα αναγνωρίζονται. Όλες οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ από τη χρήση 2013.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου