Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Προς σταδιακή ιδιωτικοποίηση ο φοροελεγκτικός μηχανισμός

Χέρι - χέρι πηγαίνει η αναδιάρθρωση του φορολογικού μηχανισμού με την ολοένα και μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση του. Η αναμενόμενη νέα και μεγάλη μείωση του αριθμού των εργαζομένων στις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών συνδέεται άμεσα και με τους σχεδιασμούς του ΥΠΟΙΚ για ενεργότερη εμπλοκή ιδιωτών στο φοροελεγκτικό μηχανισμό μέσω της γενίκευσης της χρήσης του φορολογικού πιστοποιητικού. Αυτό σημειώνουν καλά πληροφορημένες πηγές του ΥΠΟΙΚ, προσθέτοντας ότι σε λιγότερους από 12 μήνες ο φοροελεγκτικός μηχανισμός δεν θα θυμίζει σε τίποτε το σημερινό.

Στις εφορίες, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται νέο κύμα αποχωρήσεων εργαζομένων μέσω αιτήσεων συνταξιοδότησης και επαναφορά του μέτρου της εφεδρείας. Να σημειωθεί ότι πριν το 2009 οι οργανικές θέσεις στις εφορίες ήταν 15.000 και σήμερα λόγω συνταξιοδοτήσεων έχουν παραμείνει στις εφορίες περίπου 9.500 εργαζόμενοι. Με δεδομένη την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 67 έτη (στο πλαίσιο του πακέτου των μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ) και στο παράθυρο που θα δοθεί στους δημοσίους υπαλλήλους προκειμένου να υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης για να προλάβουν την αύξηση του ορίου, αναμένεται να εκδηλωθεί σύντομα νέο κύμα αιτήσεων συνταξιοδοτήσεων στις εφορίες.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα κενά που θα προκύψουν από τις αποχωρήσεις δεν πρόκειται να καλυφθούν με νέες προσλήψεις (ελέω μνημονιακών περιορισμών) ή με μετατάξεις. Και αυτό διότι με τη σημαντική μείωση του αριθμού των εφοριών από τις περίπου 300 που ήταν στα τέλη του 2009 στις 80 όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα συγχωνεύσεων και καταργήσεων, θα μειωθεί ο απαιτούμενος αριθμός εργαζομένων. Επίσης, σημαντικό τμήμα του ελεγκτικού έργου των εφοριών πρόκειται να περάσει στον ιδιωτικό τομέα και συγκεκριμένα σε ελεγκτικά γραφεία και πιστοποιημένους φορολογικούς ελεγκτές. Να σημειωθεί ότι ήδη έχει καταργηθεί ο υποχρεωτικός καθολικός φορολογικός έλεγχος για τις μεγάλες επιχειρήσεις οι οποίες υποχρεώνονται πλέον να εφοδιάζονται με φορολογικό πιστοποιητικό το οποίο εκδίδουν οι εταιρείες ορκωτών ελεγκτών μετά από έλεγχο φορολογικών αντικειμένων.

Η υποχρέωση έκδοσης πιστοποιητικού εξετάζεται να επεκταθεί σταδιακά σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες. Τα πρώτα βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση έχουν γίνει με την υποχρέωση υπογραφής από πιστοποιημένο φοροτεχνικό των δηλώσεων αυτοελέγχου των μικρομεσαίων αλλά και τη θέσπιση της διαδικασίας φορολογικής αναμόρφωσης.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου