Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

Εγκύκλιος για τα τεκμήρια οδηγεί σε περισσότερο φόρο


Εγκύκλιο με την οποία ψαλιδίζονται τα ποσά της αποταμίευσης που μπορούν να επικαλεστούν οι φορολογούμενοι για να καλύψουν τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων (πόθεν έσχες), εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών. Η εγκύκλιος που εστάλη σε όλες τις εφορίες της χώρας δίνει οδηγίες στους ελεγκτές να αφαιρούν από τα ποσά αποταμίευσης που επικαλούνται οι φορολογούμενοι, τα “ζημιογόνα” γι αυτούς έτη και συγκεκριμένα ποσά που αφορούν χρονιές που οι δαπάνες τους ήταν υψηλότερες σε σχέση με τα έσοδά τους.

Οι φορολογούμενοι που το εισόδημά τους είναι χαμηλότερο από τα ποσά δαπανών που προκύπτουν με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης και το πόθεν έσχες έχουν τη δυνατότητα να δικαιολογήσουν αυτή τη διαφορά επικαλούμενοι τη λεγόμενη «ανάλωση κεφαλαίου που φορολογήθηκε ή απαλλάχθηκε νόμιμα από τη φορολογία». Δηλαδή, μπορούν να επικαλεστούν ποσά τα οποία προέρχονται από  αποταμίευση προηγούμενων ετών. Μάλιστα δεν υπάρχει χρονικό όριο ετών τα οποία μπορούν  να επικαλεστούν ότι συσσώρευσαν αποταμιεύσεις. Ο φορολογούμενος μπορεί να επικαλεστεί αποταμίευση η οποία έγινε κατά τη διάρκεια των τελευταίων, πέντε, δέκα ή είκοσι ετών. Μοναδική προϋπόθεση είναι να επισυνάψουν μαζί με τη φορολογική δήλωση αναλυτική κατάσταση με τα ποσά αποταμίευσης που προκύπτουν για κάθε έτος το οποίο επικαλούνται. Στο συνολικό εισόδημα κάθε έτους μετρά εκτός από το εισόδημα που φορολογείται, και το εισόδημα το οποίο έχει φορολογηθεί στην πηγή, όπως είναι οι τόκοι καταθέσεων, οι τόκοι από ομόλογα, τα μερίσματα κ.ά.

Με την εγκύκλιο, όμως, δίνεται η δίνεται η δυνατότητα στους ελεγκτές να ψαλιδίζουν το ποσό που επικαλούνται οι φορολογούμενοι. Πώς γίνεται αυτό; Στην εγκύκλιο ορίζεται ότι οι ελεγκτές έχουν δικαίωμα να εντοπίζουν χρονιές στις οποίες οι δαπάνες των φορολογούμενων ήταν υψηλότερες από τα εισοδήματα που δήλωσαν. Με άλλα λόγια ήταν χρονιές στις οποίες έγινε μείωση της αποταμίευσης. Τα ποσά αυτής της “αρνητικής αποταμίευσης” θα αφαιρούνται από τα ποσά αποταμίευσης που επικαλούνται οι φορολογούμενοι. Η αφαίρεση αυτή στις περισσότερες περιπτώσεις μεταφράζεται σε αυξημένο φόρο εισοδήματος για τους φορολογούμενους.


Παράδειγμα

Φορολογούμενος δήλωσε στη φετινή φορολογική δήλωση ότι το 2011 το εισόδημά του ανήλθε στα 20.000 ευρώ. Ωστόσο, με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης προέκυψε ότι το τεκμαρτό του εισόδημα για το ίδιο έτος ανήλθε στα 25.000 ευρώ. Για να δικαιολογήσει τη διαφορά των 5.000 ευρώ ο φορολογούμενος δήλωσε ότι προέρχεται από αποταμίευση των ετών 2008 έως 2011. Με την εγκύκλιο, οι ελεγκτές εντόπισαν ότι στη χρήση 2010 ο φορολογούμενος είχε “αρνητική αποταμίευση” 3.000 ευρώ, δηλαδή τη συγκεκριμένη χρονιά οι δαπάνες του φορολογούμενου ήταν υψηλότερες κατά 3.000 ευρώ από τα εισοδήματά του. Στην περίπτωση αυτή δίνουν τελικά το δικαίωμα στο φορολογούμενο να επικαλεστεί από αποταμίευση μόνο 2.000 ευρώ αντί για 5.000 ευρώ. Αυτό μεταφράζεται σε περισσότερο φόρο εισοδήματος για τον παραπάνω φορολογούμενο.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου