Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Η Νάπολη κυκλοφορεί τοπικό νόμισμα


Η πόλη της Νάπολης ανακοίνωσε σήμερα την επεξεργασία ενός σχεδίου 70 εκατ. ευρώ για την έκδοση ειδικών ομολογιών, ή χαρτονομισμάτων -τα ‘νάπο΄-τα οποία θα χρησιμοποιούνται εν είδει τοπικού νομίσματος, αποβλέποντας στην αναθέρμανση της τελματωμένης οικονομίας της Μητρόπολης του ιταλικού Νότου.

Τα ‘νάπο΄ θα διανέμονται στους εμπόρους, τους παραθεριστές και στους κατοίκους που καταβάλλουν φόρους και θα επιτρέπουν στους κατόχους τους να επωφελούνται από έκπτωση 10% σε κάθε αγορά από 10 ευρώ.

«Το ‘νάπο΄ αποτελεί μία χειρονομία αγάπης προς την πόλη μας», τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μάρκο Εσπόζιτο, οικονομικός υπεύθυνος της δημαρχίας της Νάπολης, εκφράζοντας την ελπίδα πως αυτή η πρωτοβουλία θα συμβάλλει «στην επανεκκίνηση της καχεκτικής οικονομίας».



Τα πρώτα δείγματα του ενός, των δύο, των πέντε και των δέκα ‘νάπο΄ , τα οποία φέρουν παραστάσεις με τις πλέον εμβληματικές τοποθεσίες της Παρθενοπαίας πόλης, έχουν τυπωθεί ήδη.

Ο Εσπόζιτο διευκρινίζει πως τα ‘νάπο΄ δεν συνιστούν ένα καινούργιο νόμισμα, διότι δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μέσο πληρωμής, αλλά μόνον ως δυνατότητα για να επιτευχθεί έκπτωση επί του προϊόντος πληρώνοντας σε ευρώ.

Τα πρώτα ‘νάπο΄ θα παρουσιαστούν επισήμως σε ειδική τελετή που θα πραγματοποιηθεί στις 29 Σεπτεμβρίου στο δημαρχείο, όμως το πρόγραμμα αυτό-που είναι ένα από τα σημαντικότερα αυτού του είδους στην Ευρώπη-δεν πρόκειται να ξεκινήσει πριν το ερχόμενο έτος, όταν θα έχουν τυπωθεί ‘νάπο΄ συνολικής αξίας 70 εκατ. ευρώ.

Έχοντας γνώση του κινδύνου που ελλοχεύει σε μία πόλη που παγκοσμίως θεωρείται η ‘πρωτεύουσα των πλαστών΄, ο Εσπόζιτο δήλωσε πως τα ‘νάπο΄ θα είναι αριθμημένα προκειμένου να μην μπορεί κανείς να τα παραχαράξει.

Σύμφωνα με τον ίδιον, ούτε λίγο, ούτε πολύ, ένας αριθμός 100.000 επιχειρηματιών της πόλης θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα τούτο-το οποίο ξεκινά σε εθελοντική βάση-προκειμένου να μην χάσουν πελάτες. Στο εγχείρημα ενδέχεται να περιληφθούν και αθλητικές αίθουσες, ή και δικηγορικά γραφεία.

«Περίπου το 30% των Ναπολιτάνων κάνουν τις αγορές τους εκτός της πόλης. Εάν επαναφέρουμε κάποιους απ΄ αυτούς ώστε να κάνουν αγορές εντός του άστεως, αυτό θα αποτελούσε ένα πραγματικό πλεονέκτημα για την οικονομία και το σύνθημα ‘αγοράστε ναπολιτάνικα΄ θα βοηθούσε στην καταπολέμηση της ανεργίας», πρόσθεσε ο Εσπόζιτο.



Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου