Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

«Ανάχωμα» στον Τειρεσία από τα Επιμελητήρια


«Ο κανονισμός αυτός καταργεί κάθε έννοια δικαίου, επεμβαίνει ετεροβαρώς σε διμερείς συνεργασιακές σχέσεις»

Την αντίθεση της στο σχέδιο του Τειρεσία δηλώνει η ΚΕΕΕ η οποία σε ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης στη Θεσσαλονίκη αναφέρει ότι «η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις εισηγήσεις όλων των Επιμελητηρίων της Χώρας, καθώς και τις έντονες διαμαρτυρίες ενός ολόκληρου κλάδου, της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης, δηλώνει την αντίθεσή της στην επιβολή ενός ακόμη «Τειρεσία» µόνο για τον συγκεκριμένο κλάδο και μάλιστα στη χρονική συγκυρία που αμφισβητείται η αποτελεσματικότητα του υπάρχοντος.

Η ΚΕΕΕ θέλει να δηλώσει ότι είναι υπέρ της διαφάνειας και της εξυγίανσης των συναλλαγών, σε κάθε χώρο και για κάθε συναλλαγή, αντιτίθεται όμως και θα σταθεί στο πλευρό της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης, που απειλείται µε αυτόν τον «ιδιώνυμο κανονισμό», που καμία σχέση δεν έχει µε αυτό που επικαλείται ότι θέλει να προστατεύσει.



Ο κανονισμός αυτός καταργεί κάθε έννοια δικαίου, επεμβαίνει ετεροβαρώς σε διμερείς συνεργασιακές σχέσεις - και μάλιστα υπέρ του ισχυρού που κατέχει και την δεσπόζουσα θέση - ανατρέπει νομικές κατακτήσεις, παραβιάζει προσωπικά δεδομένα, καταργεί την επαγγελματική ανεξαρτησία των Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών και δημιουργεί εμπλοκές σε περιπτώσεις αποζημίωσης.

Η Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση σε όλο τον κόσμο, αποτελεί τον βασικό μοχλό ανάπτυξης της Ιδιωτικής Ασφάλισης και θεωρείται σύμβουλος και θεματοφύλακας των συμφερόντων των ασφαλισμένων, εξασφαλίζοντας την απαραίτητη ισορροπία, στην κρίσιμη φάση της επέλευσης του κινδύνου.

Ο ρόλος της αυτός, είναι διαχρονικός, επιβεβαιώνεται, από την καθημερινή πρακτική και επικυρώνεται νομοθετικά, τόσο από την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2002/93, όσο και από το Π.Δ. 190/2006.

Η πρωτόγνωρη όμως παρέμβαση, και μάλιστα µέσω της Εποπτικής Αρχής, διαταράσσει αυτή τη σχέση, δρα με μονομέρεια υπέρ των συμφερόντων του ισχυρού, δυσφημιστικά εις βάρος της παραδοσιακής Διαμεσολάβησης, ανταγωνιστικά και ενισχυτικά υπέρ άλλων δικτύων διανομής, αλλά κυρίως εις βάρος των συμφερόντων των ασφαλισμένων, που στερούνται πλέον τον ανεξάρτητο, φυσικό τους σύμμαχο.

Καλούμε την Πολιτεία και ειδικά την Τράπεζα της Ελλάδος, να μην υλοποιήσει αυτή την απόφαση, αφού σε καμία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για κανένα κλάδο της οικονομίας, δεν προβλέπεται κάτι παρόμοιο και οποιαδήποτε άσκοπη αναταραχή, εν µέσω της οικονομικής κρίσης, θα αποβεί εις βάρος της αξιοπιστίας του ευαίσθητου θεσμού της Ιδιωτικής Ασφάλισης και κυρίως των συμφερόντων των ασφαλισμένων- καταναλωτών, που πολλά προσδοκούν πλέον από αυτόν».

πηγή: nsuranceworld.gr/



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου