Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Μισθωτοί: Γλιτώνουν το αφορολόγητο, όχι τις επιβαρύνσεις


Μπορεί το αφορολόγητο όριο των μισθωτών και συνταξιούχων να παραμείνει αμετάβλητο, αυτό όμως δεν σημαίνει και ότι θα γλιτώσουν τις φοροεπιβαρύνσεις. Με βάση τα σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών για την επικείμενη νέα φορολογική μεταρρύθμιση οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι με μηνιαίο εισόδημα άνω των 357 ευρώ (δηλαδή τα 5.000 ευρώ επιμερισμένα σε 14 μισθούς) θα κληθούν και το 2013 να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να προκύψουν πρόσθετα φορολογικά έσοδα.

Οι επιβαρύνσεις για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους θα προκύψουν από δυο βασικές παρεμβάσεις που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών. Η πρώτη αφορά στη φορολογική κλίμακα και η δεύτερη στην κατάργηση βασικών φοροαπαλλαγών. Ειδικότερα:


- το τρυκ που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών συνδέεται με τον φορολογικό συντελεστή που εφαρμόζεται στο τμήμα του εισοδήματος αμέσως μετά το αφορολόγητο όριο. Σήμερα το εισόδημα έως 5.000 ευρώ είναι αφορολόγητο και τα επόμενα 7.000 ευρώ (δηλαδή το εισόδημα από τα 5.000 έως τα 12.000 ευρώ) φορολογείται με συντελεστή 10%. Αυτός είναι και ο συντελεστής με τον οποίο θα «παίξει» το ΥΠΟΙΚ προκειμένου να αυξήσει τα φορολογικά έσοδα. Από την πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου υπάρχει πίεση να ξεκινήσει η φορολόγηση του εισοδήματος από το πρώτο ευρώ και μάλιστα με συντελεστή 18%. Το σενάριο που εξετάζεται στο ΥΠΟΙΚ είναι ο συντελεστής 18% να εφαρμοστεί στο τμήμα του εισοδήματος από τα 5.000 έως τα 12.000 ευρώ. Αυτό μεταφράζεται σε επιβάρυνση ύψους έως 560 ευρώ για όλους τους μισθωτούς και συνταξιούχους.

- από την πλήρη κατάργηση των φοροαπαλλαγών θα επέλθει μεγάλη επιβάρυνση για την πλειονότητα των μισθωτών και των συνταξιούχων. Η μεγαλύτερη επιβάρυνση για τους μισθωτούς θα επέλθει από την κατάργηση της απαλλαγής για τους τόκους στεγαστικού δανείου με το οποίο αποκτήθηκε πρώτη κατοικία. Να σημειωθεί ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη δαπάνη που αναγνωρίζει η εφορία καθώς προσφέρεται έκπτωση φόρου 10% επί των τόκων για στεγαστικό δάνειο ύψους έως και 200.000 ευρώ. Για παράδειγμα, ο φορολογούμενος που κατέβαλε για τόκους το ποσό των 3.000 ευρώ καρπώνεται έκπτωση φόρου 300 ευρώ. Στο ΥΠΟΙΚ σημειώνουν ότι θα θεσπιστούν απευθείας εκπτώσεις φόρου για δαπάνες με αποδείξεις από συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους, όπως είναι οι γιατροί, οι δικηγόροι, οι υδραυλικοί κ.ά. Ωστόσο, οι εκπτώσεις αυτές θα είναι περιορισμένες σε σχέση με την επιβάρυνση που θα φέρει η νέα φορολογική κλίμακα και η σαρωτική κατάργηση των φοροαπαλλαγών.

Να σημειωθεί ότι για τη διετία 2013-2014 το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να εξασφαλίσει πρόσθετα έσοδα ύψους τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ από  φορολογικά μέτρα. Σε αυτά τα φορολογικά μέτρα περιλαμβάνεται η νέα φορολογική κλίμακα και η κατάργηση των απαλλαγών.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου