Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας βλέπουν Fitch – Moody’s


Η προοπτική εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη μοιάζει να απομακρύνεται, ωστόσο οι κίνδυνοι παραμένουν σε βάθος τριετίας, καθώς η οικονομία συρρικνώνεται με γοργούς ρυθμούς ενώ παράλληλα το ελληνικό δημόσιο χρέος εξακολουθεί να αυξάνεται αντί να μειώνεται, όπως προειδοποίησε σήμερα ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch.

Σύμφωνα με την ανάλυση του οίκου, η ύφεση στη χώρα μας θα διαμορφωθεί στο 7% του ΑΕΠ για το 2012, η οικονομική δραστηριότητα θα υποχωρήσει κατά περαιτέρω 3% το 2013, ενώ η Ελλάδα θα επιστρέψει σε ουδέτερο έδαφος, δίχως ανάπτυξη ή ύφεση, το 2014.

Την ίδια στιγμή, το χρέος αναμένεται να ανέλθει στο 164,9% του ΑΕΠ το 2012, θα βρεθεί στο 176,2% το 2013 και τέλος θα σκαρφαλώσει στο 180,2% το 2014.

Υπό αυτές τις συνθήκες, που ουσιαστικά θέτουν εν αμφιβόλω τη δυνατότητα αποπληρωμής του δημόσιου χρέους μέσω πρωτογενών πλεονασμάτων και ανάπτυξης, η Fitch τονίζει πως η βιωσιμότητα του χρέους δεν έχει διασφαλιστεί.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας έχουν υποβαθμίσει την εμπιστοσύνη σε αυτή, με συνέπεια να απομακρύνονται οι προοπτικές ανάπτυξης στις αρχές του 2014.

Επίσης, συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας της τάξεως του 7% για το 2012 εκτιμά ο οίκος Moody’s.

Επισημαίνει ότι η μείωση των μισθών σε συνδυασμό με την άνοδο της ανεργίας θα αυξήσει τις πιέσεις στα οικονομικά των ελληνικών νοικοκυριών.

Την ίδια στιγμή με έκθεσή της η City Group διατηρεί την πρόβλεψη της για έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη, εκτιμά ότι η ύφεση φέτος θα φθάσει το 7,5%, προβλέπει ότι το 2013 η ύφεση θα φθάσει το 10,7% ενώ επιστροφή στην ανάπτυξη την υπολογίζει ότι θα γίνει μετά το 2015

Σε έκθεσή του το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Iνστιτούτο (IIF) δεν αποκλείει τροποποίηση του οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας , βλέπει πρόοδο στις αποκρατικοποιήσεις αλά προειδοποιεί για μεγαλύτερη του αναμενόμενου ύφεση.

πηγή: skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου