Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Ελεύθερα οι μεταβιβάσεις αυθαιρέτων που τακτοποιούνται


Ελεύθερα μπορούν να μεταβιβάζονται τα αυθαίρετα ακίνητα που τακτοποιούνται με βάση τη σχετική ρύθμιση τακτοποίησης των αυθαιρέτων ενώ στους αγοραστές θα μπορεί να χορηγείται και απαλλαγή από το φόρο μεταβίβασης όταν το αυθαίρετο αποκτάται ως πρώτη κατοικία.

Αυτά, μεταξύ άλλων προβλέπει, εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών που εστάλη σήμερα σε όλες τις εφορίες της χώρας. Ειδικότερα στην εγκύκλιο, μεταξύ άλλων, ορίζεται ότι:

- Μετά την περαίωση της διαδικασίας τακτοποίησης επιτρέπεται η μεταβίβαση του αυθαίρετου ακινήτου ή η σύσταση εμπράγματου δικαιώματος σε αυτό, αφού εκδοθεί η σχετική βεβαίωση

Υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2012, με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου και κωδικοί πρόσβασης χρηστών στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες.



1. Οι ετήσιες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2012, των υπόχρεων των περιπτώσεων α', δ', ε', στ', ζ', η', θ', και ι' της παραγράφου 1 του άρθρου 61 του ΚΦΕ (εισόδημα από ακίνητα, γεωργικό εισόδημα, εισόδημα από εκμίσθωση ή δωρεάν παραχώρηση γεωργικής γης, εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες, εισόδημα από αλλοδαπή κλπ,), όταν το ετήσιο συνολικό ατομικό εισόδημα τους, που φορολογείται με τις γενικές διατάξεις, υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, υποβάλλονται υποχρεωτικά, με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου.

Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Παρατάσεις μέχρι 30 Απριλίου 2012


Με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Παντελή Οικονόμου, για διευκόλυνση των φορολογούμενων, δίδονται οι παρακάτω παρατάσεις μέχρι και την 30η Απριλίου 2012:

Υποβολής αίτησης για υπαγωγή στη ρύθμιση της παραγράφου 8 του άρθρου 3 του ν.4038/2012 των ληξιπρόθεσμων οφειλών μέχρι 29 Φεβρουαρίου 2012 η οποία λήγει την 30η Μαρτίου 2012.
 Υποβολής οριστικής δήλωσης Απόδοσης Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών η οποία λήγει την 30η Μαρτίου 2012.

Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

Διευκολύνσεις για τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ

Οι ασφαλισμένοι του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (OAEE) έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν την υπαγωγή τους σε μια ή και δύο κατώτερες ασφαλιστικές κατηγορίες από αυτήν που βρίσκονται εφόσον δεν έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές ή έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση και καταβάλλουν τις δόσεις τους με συνέπεια.

Τα παραπάνω προβλέπουν οι ρυθμίσεις που εισάγει το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης που εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο.

Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Φορολογική «καμπάνα» για όσους νομιμοποίησαν αυθαιρεσίες στα ακίνητα

Η εφορία περιμένει όσους νομιμοποίησαν παράνομους χώρους στα ακίνητα τους με το νόμο - Μπιρμπίλη. Σύμφωνα με άρθρο του νομοσχεδίου του υπουργού Ανάπτυξης, που κατατέθηκε στη Βουλή, όσες σοφίτες, πατάρια και υπόγεια  νομιμοποιήθηκαν θα μετράνε στα τεκμήρια ως βοηθητικοί χώροι με 40 ευρώ το τετραγωνικό. Οι πολίτες που πλήρωσαν ή συνεχίζουν να πληρώνουν σε δόσεις, θα πρέπει να μπορούν να δικαιολογήσουν τους χώρους αυτούς σύμφωνα με τα εισοδήματα τους, αλλιώς θα πρέπει να ξαναπληρώσουν!

Υποχρεωτικά ηλεκτρονικές οι δηλώσεις άνω των 12.000 ευρώ


Υποχρεωτικά μέσω Διαδικτύου θα υποβάλουν φέτος τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος όσοι μισθωτοί έχουν εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ, ενώ οι αποφάσεις του υπουργείου Οικονομικών δεν αγγίζουν τους συνταξιούχους.

Όπως προκύπτει από δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα Πληροφορικών Συστημάτων Χ. Θεοχάρη, τις επόμενες ημέρες η ΓΓΠΣ θα αποστείλει με συστημένες επιστολές σε 750.000 φορολογουμένους τους κλειδάριθμους καθώς και τους κωδικούς πρόσβασης στο TaxisNet, προκειμένου να μην ταλαιπωρηθούν σπεύδοντας στις εφορίες

Πληρωμές φόρων με κάρτα απευθείας στο site της ΓΓΠΣ


Μπαίνει σε εφαρμογή το σχέδιο του ΥΠΟΙΚ για σταδιακό κλείσιμο όλων των δημόσιων ταμείων  που λειτουργούν στις εφορίες.  Μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου όλες οι πληρωμές φόρων θα μπορούν να γίνονται με τη χρέωση πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας στο δικτυακό τόπο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.

Μαζί με τη μείωση του αριθμού των εφοριών από τις π

Νέο «κούρεμα» σε Ελλάδα, πτώχευση Ισπανίας


«Μαύρες» προβλέψεις για την εξέλιξη της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη έκανε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Citigroup, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιόφωνο του Bloomberg.

Ο Βίλεμ Μπούιτερ προειδοποίησε πως η Ισπανία, δηλαδή η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, βρίσκεται πιο κοντά στη χρεοκοπία από ποτέ.

«Η Ισπανία είναι η χώρα-«κλειδί» για την οποία ανησυχώ περισσότερο», δήλωσε ο κ. Μπούιτερ. «Έχει κινηθεί προς τη λάθος πλευρά του φάσματος και τώρα αντιμετωπίζει περισσότερο από ποτέ τον κίνδυνο αναδιάρθρωσης του χρέους της», συμπλήρωσε.

Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

«H Ελλάδα, μεσοσταθμικά από το 2010, είναι η χώρα με τις υψηλότερες τιμές καυσίμων στον πλανήτη»

Ως δικαιολογία για ανατιμήσεις στις τιμές των υγρών καυσίμων χρησιμοποιείται η απεργία της ΠΝΟ, όπως καταγγέλλει το Ινστιτούτο Καταναλωτών (Νέο ΙΝΚΑ). Σε ανακοίνωση της οργάνωσης των καταναλωτών σημειώνεται ότι «συνεχώς φτάνουν οι πληροφορίες για πέρα ως πέρα αδικαιολόγητες αυξήσεις των τιμών της βενζίνης στη νησιωτική χώρα.
Επίσημη αιτιολογία δεν υπάρχει, αλλά όλοι γνωρίζουμε ότι η πρόφαση αυτή την φορά είναι η απεργία των ναυτικών, η απεργία της Π.Ν.Ο. και τελικά η αμόλυβδη βενζίνη σε πρατήρια σε πολλά νησιά της χώρας (Κρήτη, Δωδεκάνησα, Κυκλάδες και Ιόνιο) διαμορφώνεται πάνω από 2 ευρώ το λίτρο».

Αυτό είναι το φορο-πακέτο στα ακίνητα


Το νέο φορολογικό περιβάλλον σε ό,τι αφορά την αγορά ακινήτων, προαναγγέλλει με την έκθεσή του, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος. Στο κείμενο, αφού γίνεται αναφορά στο γεγονός πως «η σημαντική αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης της ακίνητης περιουσίας τα τελευταία τρία έτη (στο πλαίσιο της προσπάθειας ενίσχυσης των δημόσιων εσόδων) εκτιμάται ότι έχει επιτείνει την ύφεση στην αγορά ακινήτων», αναφέρεται και ότι η αναβολή για πρόσθετα μέτρα επιτείνει την αβεβαιότητα και εμποδίζει την ανάκαμψη της αγοράς.

Σε αυτό το πλαίσιο, προτείνονται συγκεκριμένες παρεμβάσεις, που – σύμφωνα με πληροφορίες – είναι και αυτές, που θα ισχύσουν τελικά:

Αύξηση των αντικειμενικών αξιών έως τον Ιούνιο του 2012.
Μείωση των φόρων μεταβίβασης.
Κατάργηση επιμέρους επιβαρύνσεων.
Καθιέρωση ενιαίου φόρου επί των συναλλαγών και
Ενιαίου φόρου επί της ιδιοκτησίας.
Η μείωση του φόρου μεταβίβασης προτείνεται, μάλιστα, επειδή η συγκεκριμένη φορολογία στην Ελλάδα «βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ε.Ε., ενώ εκτιμάται ότι η μείωσή της θα αυξήσει την πολύ χαμηλή συχνότητα των συναλλαγών στην αγορά ακινήτων».

Πάντως, εκτιμάται ακόμη ότι η αύξηση των αντικειμενικών θα συμπαρασύρει πολλούς φόρους προς τα πάνω, «επιτείνοντας την έντονη αβεβαιότητα και την ύφεση στην ελληνική κτηματαγορά».

πηγή : 24h NewsRoom

Στα «δίχτυα» της Εφορίας οι part-timers


Η μία και μοναδική κατηγορία εργαζομένων που είχε γλιτώσει από τη φοροκαταιγίδα των τελευταίων ετών, φαίνεται πως θα πέσει κι αυτή στα «νύχια» της εφορίας.
Η ενδεχόμενη κατάργηση του αφορολόγητου θα φέρει μεγάλες επιβαρύνσεις και για τους εργαζόμενους μερικής απασχόλησης. Οι εργαζόμενοι αυτοί, λόγω των χαμηλών εισοδημάτων που εισπράττουν, δεν ξεπερνούσαν το αφορολόγητο και δεν πλήρωναν φόρο.
Πλέον, όμως, πρέπει να πληρώνουν φόρο και αυτοί. Όσοι, δηλαδή, πληρώνονται με 250, 300 ή 350 ευρώ το μήνα (πριν τη μείωση του κατώτατου μισθού πλήρους απασχόλησης), δουλεύοντας 4 ώρες την ημέρα, θα πρέπει να βάζουν το χέρι στην τσέπη και για την εφορία. Η κατάργηση του αφορολόγητου, που ζητούν μετ΄ επιτάσεως Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, θα τους οδηγήσει σε απώλειες έως και σχεδόν ενάμισι μισθού το χρόνο ! Δείτε γιατί:

Θα φορολογούμαστε από το πρώτο ευρώ!



Τον… ελληνικό τρόπο της εύκολης λύσης φαίνεται ότι επιλέγει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε ό,τι αφορά την αύξηση των φορολογικών εσόδων.
Μετά από μία διετία ισχύος του μνημονίου, συνειδητοποίησε ότι δεν υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση για την επί της ουσίας πάταξη της φοροδιαφυγής (πέραν των -επικοινωνιακού χαρακτήρα- συλλήψεων κάποιων επιχειρηματιών).

Έτσι, αντί να πιέσει στην κατεύθυνση αυτή, ακολουθεί την… ελληνική οδό.
Στην έκθεσή της για την ελληνική οικονομία, είναι ξεκάθαρη:
Ζητά οι επερχόμενες αλλαγές στη φορολογία να μη μειώνουν τα έσοδα από έμμεσους φόρους, επειδή εισπράττονται πιο εύκολα από τους άμεσους!
Στο ίδιο μοτίβο και το αίτημα για πλήρη κατάργηση του αφορολόγητου των 5.000 ευρώ για όλους τους φορολογούμενους. Θυμίζουμε ότι σήμερα, οι έγγαμοι χάνουν τη συγκεκριμένη ελάφρυνση, αφού -λόγω της οικογενειακής τους κατάστασης- επιβαρύνονται με τεκμήριο 5.000 ευρώ, ακόμα και αν δεν έχουν κανένα περιουσιακό στοιχείο!
Δηλαδή, αντί να προτείνονται -αν όχι να επιβάλλονται- δράσεις και μέτρα για να περιοριστεί η φοροδιαφυγή, καταργούμε σε όλους το αφορολόγητο για να διασφαλίσουμε έναν ελάχιστο κεφαλικό φόρο, επιβαρύνοντας για ακόμα μια φορά τους συνεπείς, προς όφελος των κατ΄ επάγγελμα φοροφυγάδων.
Πέραν αυτών, ζητείται:

Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Yποβολή δηλώσεων στοιχείων ακινήτων Ε9


Σας ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργού Οικονομικών η εφαρμογή για την υποβολή δηλώσεων στοιχείων ακινήτων θα είναι διαθέσιμη μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

Ως εκ τούτου και για την έγκαιρη και έγκυρη διαχείριση πιθανών εκκρεμοτήτων ή προβληματικών περιπτώσεων η δυνατότητα αναίρεσης δηλώσεων θα διακοπεί στις 22.3.2012.

Τρεις νέες e-υπηρεσίες ετοιμάζει η ΓΓΠΣ


Τρεις νέες υπηρεσίες μέσω ίντερνετ ετοιμάζεται να προσφέρει στους φορολογούμενους η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών. Αλλαγές στοιχείων μητρώου, ηλεκτρονική θεώρηση μισθωτηρίων ακινήτων και αυτοματοποιημένη υποβολή των μεταβιβάσεων ακινήτων στο taxis από τους συμβολαιογράφους είναι οι νέες υπηρεσίες που ετοιμάζονται και στοχεύουν στο να απλοποιήσουν τη σχέση των φορολογούμενων με την εφορία.

Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

Ακόμα και περαιωμένες υποθέσεις στο στόχαστρο του ΥΠΟΙΚ

Πάνω από 100.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες στο στόχαστρο του φοροελεγκτικού μηχανισμού 



Μαζικούς ελέγχους σε περισσότερες από 100.000 επιχειρήσεις και επιτηδευματίες, με διαδικασίες εξπρές, σχεδιάζει για το αμέσως επόμενο διάστημα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Οι έλεγχοι θα αφορούν κυρίως όσους αρνήθηκαν να υπαχθούν στην περαίωση, καθώς και σε περαιωμένες υποθέσεις που ξαναανοίγουν διότι έχουν προκύψει νέα στοιχεία για φορολογικές παραβάσεις.

Το νέο έντυπο Ε3 ( ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΙΩΝ) για το οικονομικό έτος 2012

( ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΙΩΝ) 

Το νέο έντυπο Ε5 ( ΔΗΛΩΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ Ο.Ε ,Ε.Ε, ΑΦΑΝΩΝ Ή ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ, ΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΑΣΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΩΝ.) για το οικονομικό έτος 2012

 ( ΔΗΛΩΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ Ο.Ε ,Ε.Ε, ΑΦΑΝΩΝ Ή ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ, ΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΑΣΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΩΝ.) 

Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

Νέος φόρος για εκτός σχεδίου οικόπεδα που "βλέπουν" σε πάρκο


Φόρο που θα βαρύνει όσα εκτός σχεδίου οικόπεδα που μετά την ένταξη στο σχέδιο πόλης θα βλέπουν σε πάρκα και άλλους κοινόχρηστους χώρους δρομολογεί το υπουργείο Περιβάλλοντος. Αυτό προβλέπει, ο νέος οικοδομικός κανονισμός που κατατέθηκε πρόσφατα στη Βουλή από το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Ίδρυση Υποκαταστήματος Αλλοδαπής Εταιρείας στην Ελλάδα μέσω της Υπηρεσίας ΓΕΜΗ


Συγγραφέας: Nayia Antoniou

Επ’ ευκαιρίας της εισαγωγής του θεσμού του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ) στην ελληνική πραγματικότητα, των αρκετών ερωτηματικών που έχουν προκύψει από την ημερομηνία εφαρμογής του και της προσωπικής μου εμπειρίας, λαμβάνοντας την πρώτη έγκριση από το ΕΒΕΑ για ίδρυση υποκαταστήματος βρετανικής εταιρείας, παραθέτω με το παρόν απλές και χρήσιμες σχετικές πληροφορίες της διαδικασίας.

Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Θα ιδρύεται εταιρεία με μόλις 1 ευρώ


Την ίδρυση εταιρείας με μετοχικό κεφάλαιο μόλις 1 ευρώ θα προβλέπει το νομοσχέδιο για την βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος που θα καταθέτει στη Βουλή τη Δευτέρα.

Το κείμενο θα κατατεθεί στη Βουλή μετά και τη συνεργασία που θα έχει επ' αυτού με τα δύο

Τί πρέπει να κάνετε για να ιδρύσετε μία εταιρεία


Πόσο κοστίζει, πόσες ώρες και βήματα απαιτούνται για την σύσταση μίας εταιρείας; Το καθεστώς άλλαξε πρόσφατα με την ενεργοποίηση -μετά από πολύμηνη καθυστέρηση- του ΓΕΜΗ.

Πολλά θα αλλάξουν και πάλι. Πριν από λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε η διαβούλευση νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για τις προσωπικές εμπορικές εταιρείες με στόχο παρεμβάσεις απλοποίησης αλλά και αλλαγές στο άρθρο 99, εν μέσω αντιδράσεων για την πληρότητα του νόμου.

Στον... δρόμο βρίσκεται και η εισαγωγή νέας εταιρικής μορφής της «Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρίας», ενώ το μνημόνιο προβλέπει πολλές αλλαγές για να μειωθούν τέλη και αμοιβές.

Προς το παρόν όμως όποιος θέλει να ιδρύσει εταιρεία, πρέπει να ακολουθήσει τους νόμους που τώρα ισχύουν. Να δούμε τι χρειάζεται για μία ΕΠΕ και μία Ο.Ε. σύμφωνα με την πλατφόρμα StartUpGreece του υπουργείου Ανάπτυξης.

Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Απεικόνιση της ονομασίας της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. στα φορολογικά στοιχεία, έπειτα από την αναστολή λειτουργίας και τη μετονομασία ορισμένων Δ.Ο.Υ


Υπ. Οικ. Πολ. 1066/14.03.2012
Με αφορμή τη δυσχέρεια που έχει παρατηρηθεί, σε αρκετές περιπτώσεις, όσον αφορά την αναγραφή της ονομασίας της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. στα φορολογικά στοιχεία, ειδικά όταν η ονομασία αυτή είναι σύνθετη και έχει προκύψει από μετονομασία της Δ.Ο.Υ., προκειμένου να διευκολυνθούν οι υπόχρεοι σε έκδοση φορολογικών στοιχείων, θέτουμε υπόψη σας τα ακόλουθα:

Ποιοι απαλλάσσονται από το ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης


Η νέα διάταξη ισχύει αναδρομικά από 1/1 του 2011
Στην απαλλαγή των Ελλήνων που εργάζονται στο εξωτερικό από το ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών. Η νέα αυτή διάταξη βασίζεται στο νόμο 3943/2011 και τροποποιεί το νόμο 3842/2010 που αφορούσε σε όλους τους Έλληνες φορολογούμενους.
Στη διευκρίνιση αυτή προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών μετά από επιστολή διαμαρτυρίας που εστάλη στο υπουργείο από Έλληνες εργαζόμενους στη Γερμανία, οι οποίοι για τα εισοδήματα που απόκτησαν το 2010 κλήθηκαν από την εφορία Ελλήνων του εξωτερικού να πληρώσουν επιπλέον φόρο, εκτός από τον φόρο εισοδήματος τον οποίον κατέβαλαν στη Γερμανία.
Στην επιστολή τους οι Έλληνες εργαζόμενοι στη Γερμανία διαμαρτύρονται καθώς καλούνται να πληρώσουν διπλή φορολογία και μάλιστα για εισόδημα που, όπως αναφέρουν, δεν έχουν στην Ελλάδα καλώντας το υπουργείο Οικονομικών να επανεξετάσει το μέτρο αυτό θεωρώντας το «άδικη μεταχείρισή απέναντί τους».

Nέο Τοπίο στην Αγορά Εργασίας

Πατήστε στο σύνδεσμο γιά να δείτε ολόκληρη την ερμηνευτική εγκύκλιο:
https://docs.google.com/file/d/0BzoIdHD7-U3pQ0NKaTJTaERSd3FCRXQxV0tOel9qUQ/edit 

Τα μυστικά του Ε9


Άλλες 16 ημέρες έχουν στη διάθεσή τους οι φορολογούμενοι προκειμένου να υποβάλουν τη δήλωση ακινήτων Ε9 για το έτος 2011 (περυσινή δήλωση) αλλά και για να κάνουν διορθώσεις στις δηλώσεις Ε9 για τα έτη 2009 και 2010. Η σχετική ηλεκτρονική υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων θα παρέχεται μέσω του δικτυακού τόπου της έως και τις 30 Μαρτίου. Το Capital.gr παρουσιάζει σήμερα έναν αναλυτικό οδηγό για το Ε9 με τη μορφή ερωτήσεων και απαντήσεων.

Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Άσφαιρα τα περυσινά τεκμήρια για τη φοροδιαφυγή



Στο 1.304.819 ανήλθε το 2010 ο αριθμός  των φορολογούμενων που «πιάστηκαν» στην τσιμπίδα των τεκμηρίων. Το συνολικό τεκμαρτό εισόδημα που προστέθηκε στο δηλωθέν εισόδημά τους ανήλθε στα 11,75 δισ. ευρώ. Η πλειονότητα των ελευθέρων επαγγελματιών αναγκάστηκε μέσω των τεκμηρίωννα φορολογηθεί για υψηλότερο εισόδημα.

Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

Προσοχή σε παραπλανητικό spam με δήθεν αποστολέα το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ επισημαίνει το Ίδρυμα


  από το ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ εκδόθηκε η παρακάτω:         
                                ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ                                                     
       Αθήνα, 5 Μαρτίου 2012                                             
                                                                       
Προσοχή: Σε περίπτωση που λάβετε στο ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο ένα e-mail με υποτιθέμενο αποστολέα το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, που απευθύνεται σε φορολογούμενους και παραπέμπει σε μία φόρμα, η οποία σας καλεί να συμπληρώσετε προσωπικά σας στοιχεία, προκειμένου να λάβετε κάποιου είδους επιστροφή φόρου, παρακαλούμε να το αγνοήσετε αφού είναι παραπλανητικό (spam) και δεν πρόκειται για πραγματικό μήνυμα του Ιδρύματος.


Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Μόνο μέσω TAXISnet οι δηλώσεις μισθωτών με εισόδημα άνω των 15.000 ευρώ

Υποχρεωτικά μέσω του TAXISnet θα κληθούν να υποβάλουν από φέτος τις δηλώσεις φόρου εισοδήματος οι μισθωτοί, με ετήσιο εισόδημα που υπερβαίνει τα 15.000 ευρώ, σύμφωνα με το σχέδιο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων. Ηλεκτρονικά θα πρέπει να υποβάλουν δηλώσεις και οι συνταξιούχοι με ετήσιο εισόδημα πάνω από κάποιο όριο, το οποίο αναμένεται να καθοριστεί και θα είναι υψηλότερο από αυτό που θα ισχύσει για τους συνταξιούχους.

Στο στόχαστρο για φοροδιαφυγή και οι μισθωτοί


Δεν φοροδιαφεύγουν μόνο οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Φοροδιαφεύγουν και οι μισθωτοί. Αυτό πιστεύουν στο υπουργείο Οικονομικών και προχωρούν σε ειδικές διασταυρώσεις προκειμένου να εντοπισθούν πηγές εισοδημάτων των μισθωτών που δεν δηλώνονται. Παράλληλα, αναζητούνται τρόποι προκειμένου να αυτοματοποιηθεί η απόδοση του Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών που παρακρατούν οι επιχειρήσεις από τους εργαζομένους τους

Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

Αναστέλλεται η λειτουργία τεσσάρων ΔΟΥ


Σε κατάργηση 4 ακόμα ΔΟΥ προχωρεί το υπουργείο Οικονομικών.

Με απόφαση του  Ευ. Βενιζέλου  αναστέλλεται από την 1η Απριλίου η λειτουργία των παρακάτω εφοριών: ΙΣΤ΄ Αθηνών (μεταφέρεται στη ΣΤ΄ ΔΟΥ Αθηνών), ΙΗ΄ Αθηνών (μεταφέρεται στη ΙΖ΄ Αθηνών), Δάφνης (μεταφέρεται στη ΔΟΥ Αγίου Δημητρίου), ΣΤ΄ Πειραιά (μεταφέρεται στη Δ΄ Πειραιά).

Την φορολογική δήλωση Ε1 θα ζητούν οι τράπεζες


Την υποχρέωση των φορολογούμενων να προσκομίζουν στην τράπεζα με την οποία συναλλάσσονται την δήλωση φορολογίας εισοδήματος, στις περιπτώσεις που πραγματοποιούν συναλλαγές ύποπτες για φοροδιαφυγή θεσπίζει η Τράπεζα της Ελλάδος.

Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Το ΚΕΠΥΟ "συνθέτει" τo γενεαλογικό δέντρο κάθε φορολογούμενου


Το... γενεαλογικό δέντρο κάθε φορολογούμενου συνθέτει η εφορία. Ο λόγος; Να μπορεί να εντοπίζει στο πλαίσιο ελέγχου πόθεν έσχες τυχόν απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων του φορολογούμενου σε συγγενικά του πρόσωπα.

Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Άρχισε η ενοποίηση φόρων και εισφορών



Ξεκινά η διαδικασία συγχώνευσης των εισπρακτικών μηχανισμών φόρων και ασφαλιστικών εισφορών που προβλέπει το νέο μνημόνιο. Λίαν συντόμως συγχωνεύεται σε ένα ενιαίο έντυπο η δήλωση απόδοσης Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών (Ε7) που υποβάλλεται στην εφορία και η Αναλυτική Περιοδική Δήλωση που υποβάλλεται στο ΙΚΑ.

Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

Παράταση έως 30/3/2012 προθεσμίας ηλεκτρονικής υποβολής Ε9 έτους 2011

Με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Παντελή Οικονόμου παρατείνεται μέχρι και τις 30 Μαρτίου 2012 η προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής της δήλωσης στοιχείων ακινήτων φυσικών προσώπων (Ε9) έτους 2011.

Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Με...βούλα και υπογραφή η εφαρμογή των μειώσεων στους μισθούς και τα ημερομίσθια -Αναλυτικοί πίνακες


Τη "μέρα των ερωτευμένων" επέλεξε η Κυβέρνηση για να πάρει το "οριστικό διαζύγιο" από τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα και τις ΔΕΚΟ,
Οι δραματικές μειώσεις μισθών και ημερομισθίων, μετά την ψήφιση του δεύτερου μνημονίου, άρχισαν να τρέχουν από την 14η Φεβρουαρίου 2012, οπότε και δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ  το κείμενο που συμφωνήθηκε μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και τις τρόικα για τη λήψη του νέου δανείου από τη χώρα μας.
Ουσιαστικά από την ημερομηνία αυτή άρχισε να τρέχει και η τρίμηνη προθεσμία για την υπογραφή νέων κλαδικών συμβάσεων. Στην περίπτωση που δεν υπογραφούν νέες μέχρι 15 Μαϊου 2012, μοιραία οδηγούνται οι εργαζόμενοι στην υπογραφή ατομικών συμβάσεων, οι οποίες θα σημαίνουν και κατάρρευση των μισθών.

Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Υποχρεωτικά μέσω ίντερνετ οι δηλώσεις των μισθωτών


Υποχρεωτική γίνεται η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων μέσω ίντερνετ για τους μισθωτούς με εισόδημα άνω των 8.000 ή 10.000 ευρώ. Εντός των επόμενων ημερών το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να ανακοινώσει ότι το γκισέ της εφορίας κλείνει από φέτος για την πλειονότητα των μισθωτών όσον αφορά την υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης. Το μέτρο συνδέεται και με την χθεσινή παράταση της υποβολής όλων των φορολογικών δηλώσεων έως τις 15 Ιουνίου καθώς η ηλεκτρονική υποβολή θα επιταχύνει δραστικά το ρυθμό εκκαθάρισης των δηλώσεων και είσπραξης του φόρου εισοδήματος.