Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Το νέο ποινολόγιο της εφορίας

Το πλήρες κείμενο του προσχεδίου για το νέο ποινολόγιο της εφορίας φέρνει στη δημοσιότητα το Capital.gr. Πρόκειται για τις 22 σελίδες του προσχεδίου του νομοθετήματος με το οποίο το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να μειώσει σημαντικά τα πρόστιμα για φορολογικές παραβάσεις και φοροδιαφυγή. Από την επεξεργασία των διατάξεων οι οποίες αναμένεται να οριστικοποιηθούν και κατατεθούν σύντομα στη Βουλή προκύπτει πρόθεση της ηγεσίας του ΥΠΟΙΚ να κάνει πιο ήπιες τις «ποινές» για όσους συλλαμβάνονται να έχουν υποπέσει ακόμη και σε πολύ σοβαρές φορολογικές παραβάσεις (π.χ. έκδοση πλαστών φορολογικών στοιχείων) ενώ σαφής είναι και η πρόθεση να πέφτουν στα μαλακά και οι λήπτες εικονικών τιμολογίων όταν η εικονικότητα ανάγεται στο πρόσωπο του εκδότη. Επίσης, μειώνεται σημαντικά και το ποσό που θα δεσμεύει η εφορία για τη διασφάλιση των συμφερόντων του δημοσίου από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των μεγαλοφοροφυγάδων. Ειδικότερα, το νέο ποινολόγιο, μεταξύ άλλων, προβλέπει τα εξής:

1. Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των πρόσθετων φόρων για υποβολή εκπρόθεσμης, ανακριβούς ή μη υποβολής δήλωσης. Ενώ με το σημερινό ποινολόγιο ο πρόσθετος φόρος κυμαίνεται από 1% έως 2,5% για κάθε μήνα καθυστέρησης επί του οφειλόμενου με τη δήλωση φόρου, με το νέο ποινολόγιο ορίζεται ότι ο πρόσθετος φόρος ισούται με το εκάστοτε επιτόκιο των τρίμηνων εντόκων γραμματίων του δημοσίου. Να σημειωθεί ότι στην τελευταία έκδοση των τρίμηνων εντόκων το ελληνικό δημόσιο δανείστηκε με επιτόκιο 4,2%. Αυτό θα ήταν και το ποσοστό του πρόσθετου φόρου.

2. Στη φορολογία μεταβίβασης ακινήτων  και στο Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας δεν θεωρείται η δήλωση ανακριβής όταν η διαφορά μεταξύ της δηλωθείσας αξίας των ακινήτων και αυτής που προσδιορίστηκε με βάση τα «συγκριτικά στοιχεία» μεταβίβασης ομοειδών ακινήτων δεν υπερβαίνει το 50%. Το ποσοστό που ισχύει σήμερα είναι 20% οπότε με την παρέμβαση αυτή γλιτώνουν από πρόσθετους φόρους περισσότεροι φορολογούμενοι που απέκτησαν ή κληρονόμησαν ακίνητο εκτός του συστήματος των αντικειμενικών τιμών.

3. Τα ποσοστά του πρόσθετου φόρου δεν μπορούν σε καμιά περίπτωση να υπερβαίνουν το 50% για την υποβολή εκπρόθεσμης δήλωσης και το 100% για την υποβολή ανακριβούς δήλωσης ή μη υποβολής δήλωσης. Επέρχεται μείωση των σχετικών ποσοστών καθώς σήμερα ισχύουν ποσοστά 60% και 120% αντίστοιχα.

4. Σε περίπτωση επίλυσης της διαφοράς με δικαστικό συμβιβασμό ή διοικητική επίλυση ο πρόσθετος φόρος περιορίζεται στο 1/3 (έκπτωση 66%) αντί για τα 3/5 (έκπτωση 40%) που προβλέπει το υφιστάμενο ποινολόγιο.

Παράταση της παραγραφής των εκκρεμών υποθέσεων μέχρι την 31η-12 -2013


Τροπολογία του Υπ. Οικ. για παράταση παραγραφής σε πάσης φύσεως εκκρεμείς υποθέσεις, νομικών και φυσικών προσώπων, για όλες τις φορολογίες

ΠΡΟΣΘΗΚΗ - ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ

«Κύρωση του Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Οικονομικών Υποθέσεων και Επικοινωνιών της Δημοκρατίας της Εσθονίας για τη συνεργασία όσον αφορά τρόπους καταπολέμησης της διαφθοράς και της γραφειοκρατίας μέσω της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και των τεχνολογιών πληροφοριών και επικοινωνίας»

Α. ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου ... του παρόντος σχεδίου νόμου, παρατείνεται ο χρόνος παραγραφής για την πραγματοποίηση ελέγχων και την κοινοποίηση των οικείων πράξεων της φορολογικής αρχής σε πάσης φύσεως εκκρεμείς υποθέσεις, νομικών και φυσικών προσώπων, για όλες τις φορολογίες. Η παράταση αυτή κρίνεται αναγκαία λόγω αντικειμενικής δυσχέρειας ελέγχου των υποθέσεων των παραγραφόμενων χρήσεων μέχρι τις 31.12.2012 η οποία οφείλεται:

1. Στην οργανωτική αναδιάρθρωση των Υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών το μεγαλύτερο μέρος της οποίας πραγματοποιήθηκε εντός του έτους 2012, και συνίσταται στην ενοποίηση Τμημάτων Ελέγχου και Δικαστικού, στις συνενώσεις Δ.Ο.Υ., στην αναστολή λειτουργίας δικαστικών τμημάτων και τμημάτων Ελέγχου και στη μεταφορά αρμοδιοτήτων τους σε άλλες Δ.Ο.Υ.

2. Στην τεράστια έλλειψη προσωπικού που προκάλεσε η εφαρμογή του ν.4024/2011 (εφεδρεία κ.λπ.) στη λειτουργία των υπηρεσιών.

3. Στη μη πλήρη μέχρι σήμερα επιχειρησιακή λειτουργία και εφαρμογή του συστήματος ELENXIS.

Με την προτεινόμενη διάταξη της παραγράφου 2 του άρθρου... παρατείνεται μέχρι 31-12-2013 η προθεσμία παραγραφής όλων των βεβαιωμένων στις Δ.Ο.Υ. και τα Τελωνεία χρεών προς το Δημόσιο και τρίτους, των οποίων η παραγραφή συμπληρώνεται εντός των ετών 2012 και 2013. Η ανωτέρω παράταση κρίνεται αναγκαία προκειμένου να αποφευχθεί η ενασχόληση του εισπρακτικού μηχανισμού με τη λήψη μέτρων για διακοπή ή αναστολή της παραγραφής χρεών με αβέβαιο σε πολλές περιπτώσεις αποτέλεσμα και να καταστεί δυνατή η επικέντρωση των προσπαθειών του στις οφειλές που είναι εισπράξιμες, δεδομένης και της δυσχέρειας ολοκλήρωσης της λήψης των ανωτέρω μέτρων λόγω της αναδιοργάνωσης του εισπρακτικού μηχανισμού (συνένωση Δ.Ο.Υ., αναστολή λειτουργίας δικαστικών τμημάτων Δ.Ο.Υ. και μεταφορά αρμοδιοτήτων τους σε άλλες Δ.Ο.Υ.)

Κατόπιν των ανωτέρω, προτείνεται να προστεθεί στο ανωτέρω σχέδιο νόμου άρθρο... ως εξής:

Β. ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΡΥΘΜΙΣΗ

Άρθρο ...
Παράταση προθεσμίας παραγραφής

1. Η προθεσμία παραγραφής του δικαιώματος του Δημοσίου για την κοινοποίηση φύλλων ελέγχου ή πράξεων επιβολής φόρων, τελών ή εισφορών που λήγει στις 31-12-2012, παρατείνεται μέχρι 31-12-2013.

Σημαντικές αλλαγές της τελευταίας στιγμής επεξεργάζονται στο οικονομικό επιτελείο για το τελικό κείμενο του νέο φορολογικού νομοσχεδίου


Οι αλλαγές που προτείνονται αναλυτικά:
Ακίνητα
-Τα τεκμήρια των ακινήτων δεν θα μειωθούν σε σχέση με το 2011.
Ενοίκια
-Οι κλίμακες για την φορολόγηση των ενοικίων  προτείνεται να είναι πλέον δύο
     -Εισόδημα από ακίνητα μέχρι 12.000 ευρώ, συντελεστής 10%
     -Εισόδημα από ακίνητα πλέον των  12.000 ευρώ, συντελεστής 33%
Εφάπαξ
-Απαλείφθηκε η ρύθμιση με την οποία προβλεπόταν η φορολόγηση του εφάπαξ και των αποζημιώσεων των απολύσεων με κλίμακα συντελεστών από 10% έως και 45%.
Το εφάπαξ προτείνεται να εξακολουθεί να  είναι αφορολόγητο.
Αυτοκίνητα
-Οι μειώσεις των Τεκμηρίων Ι.Χ. θα είναι μικρότερες από αυτές που είχαν προταθεί στο αρχικό σχέδιο νόμου
Αποζημιώσεις
Για την φορολόγηση των αποζημιώσεων προτείνεται η κλίμακα
-αφορολόγητο όριο 60.000 ευρώ
-συντελεστή φόρου 10% για το τμήμα της αποζημίωσης από τις 60.001 έως τις 100.000 ευρώ
-συντελεστή φόρου 25% (από 20% σήμερα) για το τμήμα της αποζημίωσης από τις 100.001 έως τις 150.000 ευρώ
-συντελεστή φόρου 30% για το τμήμα της αποζημίωσης πάνω από τις 150.000 ευρώ

ΠΟΛ.1210/29.11.2012 - Παράταση προθεσμίας ηλεκτρονικής υποβολής δήλωσης στοιχείων ακινήτων έτους 2012


ΠΟΛ.1210/29.11.2012
Παράταση προθεσμίας ηλεκτρονικής υποβολής δήλωσης στοιχείων ακινήτων έτους 2012
Αθήνα, 29 Νοεμβρίου 2012

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ        
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ
Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ
ΤΜΗΜΑ Φ.Μ.Α.Π.

Ταχ. Δ/νση : Καρ. Σερβίας 8
Ταχ. Κώδικας: 101 84 ΑΘΗΝΑ
Τηλέφωνο: 210 3375360
ΦΑΞ : 210 3375834
E-mail: d13.etak@yo.syzefxis.gov.gr

ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ

ΠΟΛ 1210

Θέμα: Παράταση προθεσμίας ηλεκτρονικής υποβολής δήλωσης στοιχείων ακινήτων έτους 2012


Α Π Ο Φ Α Σ Η
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις της παρ. 1 του  άρθρου 23 του ν. 3427/2005 (Φ.Ε.Κ. 312 Α΄).

2. Τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 23 του ν. 3427/2005 (Φ.Ε.Κ. 312 Α΄).

3. Την Απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Οικονομικών YΠΟΙΚ 07927/2012 ΕΞ (ΦΕΚ 2574 Β΄), «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στον Υφυπουργό Οικονομικών Γεώργιο Μαυραγάνη».

4. Την Απόφαση Υπουργού Οικονομικών ΠΟΛ.1162/16.7.2012 (ΦΕΚ 2202 Β΄).

5. Το γεγονός ότι με την απόφαση αυτή δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού.

Α Π Ο Φ Α Σ Ι Ζ Ο Υ Μ Ε

1. Η προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής δηλώσεων στοιχείων ακινήτων φυσικών και νομικών προσώπων, έτους 2012 παρατείνεται μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2012. 

2. Η απόφαση αυτή να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.


Ακριβές Αντίγραφο    
Η Προϊσταμένη της Γραμματείας        

Ο Υφυπουργός Οικονομικών
Γ. Μαυραγάνης

Στην Κύμη το μικροσκόπιο των ελεγκτικών υπηρεσιών για offshore εταιρείες

Μετά το Κρανίδι, σειρά έχει η Κύμη Ευβοίας για να ελεγχθούν από το υπουργείο Οικονομικών οι λόγοι που μια μικρή περιοχή της Ελλάδας προσέλκυσε 24 offshore εταιρείες προκειμένου να δραστηριοποιηθούν εκεί.

Έγγραφο του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή, ενημερώνει ότι βρίσκεται στη διαδικασίας της δημοσίευσης στο Εθνικό Τυπογραφείο υπουργική απόφαση που αναθέτει στο Διαπεριφερειακό Ελεγκτικό Κέντρο Αθηνών τη διενέργεια τακτικού φορολογικού ελέγχου εισοδήματος και λοιπών φορολογιών καθώς και του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας (ΦΜΑΠ), του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων (ΕΤΑΚ), του φόρου ακίνητης περιουσίας και του ειδικού φόρου επί των ακινήτων, όλων των ανέλεγκτων χρήσεων. Στην παρούσα φάση, όπως εξάλλου αναφέρει ο υφυπουργός Οικονομικών, πραγματοποιείται έλεγχος των 24 offshore, που δραστηριοποιούνται στην Κύμη και από την Περιφερειακή Διεύθυνση του ΣΔΟΕ Στερεάς Ελλάδας.

Το έγγραφο του κ. Μαυραγάνη, διαβιβάστηκε προς απάντηση ερώτησης του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων Κώστα Μαρκόπουλου για τον ασυνήθιστα μεγάλο αριθμό offshore στην περιοχή της Κύμης.

Ο υφυπουργός Οικονομικών πριν από λίγες ημέρες είχε αποστείλει στη Βουλή και έγγραφο για τον έλεγχο των offshore στο Κρανίδι, επίσης από το Διαπεριφερειακό Ελεγκτικό Κέντρο της Αθήνας καθώς, όπως έλεγε ο κ. Μαυραγάνης, για τις 161 από τις 184 που έχουν έδρα στο Κρανίδι υπάρχει κίνδυνος παραγραφής ανέλεγκτων χρήσεων.

πηγή: kathimerini.gr

ΟΑΕΔ: Επιδότηση 10.000 ευρώ για 7.000 νέους επιχειρηματίες και ανέργων με έως 460 ευρώ το μήνα

Επιδοτούμενες θέσεις πρακτικής άσκησης για 45.000 νέους ηλικίας έως 29 ετών περιλαμβάνονται σε πρόγραμμα που σχεδιάζει να θέσει σε εφαρμογή από 1η Ιανουαρίου 2013 το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.

Οι επιδοτούμενες θέσεις πρακτικής αφορούν σε 20.000 πτυχιούχους ΑΕΙ, ΤΕΙ και 25.000 απόφοιτους της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με την Ημερησία το εν λόγω πρόγραμμα προβλέπει:

*Κατάρτιση έως 100 ώρες σε οριζόντιες και εξειδικευμένες δεξιότητες και τοποθέτηση σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα ως «πρακτικά ασκούμενων» για απόκτηση πρώτης εργασιακής εμπειρίας διάρκειας 5 μηνών, σε συνδυασμό με καθοδήγηση / εκπαιδευτικό mentoring, καθ’ όλη τη διάρκεια.

*Οι ασκούμενοι θα λαμβάνουν επίδομα 400 ευρώ, οι απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, και 460 ευρώ (οι πτυχιούχοι ΑΕΙ, ΤΕΙ) τον μήνα για πλήρη απασχόληση με ιατροφαρμακευτική κάλυψη και ασφάλιση κινδύνου.

*Επιχορήγηση 100 ευρώ θα δίνεται εφόσον η επιχείρηση διατηρήσει τη θέση για ένα χρονικό διάστημα μετά το 5μηνο.

Το υπουργείο Εργασίας ετοιμάζει τέσσερα ακόμα προγράμματα αυτοαπασχόλησης (επιδοτήσεις και συμβουλευτική για άνοιγμα επιχειρήσεων), διετούς διάρκειας (από 1/1/2013), για 17.950 νέους τα οποία προβλέπουν:

* Επιχορήγηση 10.000 ευρώ + 4.000 ευρώ (για τη φάση της συμβουλευτικής) σε 7.000 άνεργους νέους ηλικίας 18 – 35 ετών που θα ανοίξουν επιχειρήσεις σε τοπικό επίπεδο, ακόμη και στον τομέα της κοινωνικής οικονομίας

* Επιχορήγηση έως 20.000 ευρώ σε 950 άνεργες γυναίκες της ίδιας ηλικίας που έχουν απολυθεί την τελευταία τριετία ή έχουν χάσει επιχείρηση. Η επιχορήγηση θα καλύπτει λειτουργικές δαπάνες, ασφαλιστικές εισφορές και την πρόσληψη ενός ακόμη (επιδοτούμενου) άνεργου για 12 μήνες.

* Σε 3.000 άνεργους νέους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα δοθούν κατάρτιση και κίνητρα για τη δραστηριοποίηση ως επιχειρηματιών στην ύπαιθρο και στον αγροδιατροφικό τομέα.

* Σε 7.000 νέους που θα επιλέξουν να δραστηριοποιηθούν σε καινοτόμες επιχειρηματικές δράσεις θα παρέχονται συμβουλευτική και αρχικό κεφάλαιο 10.000 ευρώ.

Το συνολικό πρόγραμμα θα ανέλθει σε 537 εκατ. ευρώ, εκ τω οποίων τα 372 εκατ. Ευρώ θα προέλθουν μέσω του υπουργείου Εργασίας και του ΟΑΕΔ. Πρόκειται για δράσεις ανάσχεσης της ανεργίας που καλπάζει σε επίπεδα της τάξης του 25%, με τις προβλέψεις να είναι ακόμα πιο δυσοίωνες.

Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Εντοπισμός και αναφορά προς την αρμόδια Αρχή του άρθρου 7 του ν. 3691/2008, συναλλαγών που δημιουργούν υπόνοιες διάπραξης φοροδιαφυγής

Πλήρη φάκελο των εισοδημάτων θα διαθέτουν οι Τράπεζες για του πελάτες τους με σκοπό την διερεύνηση των συναλλαγών που παρέχουν ενδείξεις φοροδιαφυγής:

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ
Ν.Π.Δ.Δ.

Εγκύκλιος υπ’αριθμ. 49

Θέμα: Εντοπισμός και αναφορά προς την αρμόδια Αρχή του άρθρου 7 του ν. 3691/2008, συναλλαγών που δημιουργούν υπόνοιες διάπραξης φοροδιαφυγής και/ή νομιμοποίησης του εξ αυτής περιουσιακού οφέλους, και τυπολογία υπόπτων και ασυνήθων συναλλαγών που σχετίζονται με το βασικό αδίκημα της φοροδιαφυγής (άρθρο 77 παρ. 1 του νόμου 3842/2010)

Α. Στοιχεία δέουσας επιμέλειας

1) Στην αναφορά των πελατών υψηλού κινδύνου που προβλέπεται στην περίπτωση (στ) της παραγράφου 2 του άρθρου 10 με τίτλο «Παροχή Πληροφοριών» της απόφασης 1/506/8.4.2009 του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ο αριθμός των πελατών θα κατανέμεται ανάλογα με τα είδη πελατών υψηλού κινδύνου, όπως αυτά περιγράφονται στην παράγραφο 6 του άρθρου 2 της απόφασης 1/506/8.4.2009, όπως ισχύει.

2) Οι πηγές και το μέγεθος των εισοδημάτων πελάτη φυσικού προσώπου, επαληθεύονται βάσει του εκκαθαριστικού σημειώματος φορολογίας εισοδήματος, του δε πελάτη νομικού προσώπου, επαληθεύονται βάσει της υποβληθείσας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, πλην των περιπτώσεων των μη υπόχρεων σε υποβολή φορολογικής δήλωσης όπου επαληθεύονται βάσει άλλων εγγράφων από αξιόπιστες πηγές, που θα κρίνονται κατά περίπτωση. (Παρ. 8, άρθρο 2 της απόφασης 1/506/8.4.2009, όπως ισχύει).

3) Στην κατηγορία υψηλού κινδύνου εντάσσονται υποχρεωτικά και οι επιχειρηματικές σχέσεις και συναλλαγές που ενέχουν αυξημένο κίνδυνο φοροδιαφυγής. (παράγραφος 6 του άρθρου 2 της απόφασης 1/506/8.4.2009, όπως ισχύει).

Οι Εταιρίες επιδεικνύουν αυξημένη δέουσα επιμέλεια, εξετάζουν με ιδιαίτερη προσοχή τις συναλλαγές και εφαρμόζουν επιπρόσθετες διαδικασίες συνεχούς παρακολούθησης επιχειρηματικών σχέσεων και συναλλαγών φυσικών ή νομικών προσώπων, τα οποία, σύμφωνα με ειδικά κριτήρια που προσδιορίζονται από τις Εταιρίες, ενέχουν αυξημένο κίνδυνο διάπραξης φοροδιαφυγής ή νομιμοποίησης του προκύπτοντος από το αδίκημα αυτό οφέλους.

Για τον προσδιορισμό του κινδύνου φοροδιαφυγής των πελατών τους, οι Εταιρίες λαμβάνουν υπόψη τους τα εξής στοιχεία: 

-πηγή εισοδήματος φυσικού προσώπου (πχ ελεύθερο επάγγελμα, μισθωτές υπηρεσίες, επιτήδευμα κλπ). 

-κλάδο ή είδος επαγγελματικής ή επιχειρηματικής δραστηριότητας πελάτη.

-νομική μορφή και χώρα που εδρεύει το νομικό πρόσωπο.

-αριθμός και ύψος των καταθέσεων και αναλήψεων σε μετρητά στους επενδυτικούς λογαριασμούς του πελάτη.

-σημαντική απόκλιση του οικονομικού/συναλλακτικού προφίλ του πελάτη σε σχέση με τα κεφάλαια που διακινεί. (παρ. 8 του άρθρου 2 της απόφασης 1/506/8.4.2009, όπως ισχύει).

-πελάτες για τους οποίους έχει ληφθεί από φορολογικές, τελωνειακές, δικαστικές ή διωκτικές αρχές, αίτημα παροχής στοιχείων ή επιβολής προσωρινών μέτρων, καθώς και τους άμεσους συγγενείς τους και τους στενούς συνεργάτες τους.

-δημοσιευμένες εκθέσεις ή μελέτες ή στατιστικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, αρμόδιων δημόσιων υπηρεσιών ή ανεξάρτητων αρχών (περιλαμβανομένης της Αρχής του άρθρου 7 του ν. 3691/2008), καθώς και αναγνωρισμένων εθνικών ή διεθνών οργανισμών ή ερευνητικών κέντρων σχετικά με τα εισοδήματα και τους παρακρατούμενους φόρους που δηλώνουν ή αποδίδουν οι φορολογούμενοι στην Ελλάδα, μηχανισμούς φοροδιαφυγής και ύποπτες συναλλαγές σχετιζόμενες με τη φοροδιαφυγή.

Νέα ερμηνευτική εγκύκλιος του Υπουργείου Εργασίας: Αριθ. Πρωτ. 26352/839/28.11.2012 του ν. 4093/2012


Με την Εγκύκλιο Αριθ. Πρωτ.  26352/839/28.11.2012 του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας με θέμα "Οδηγίες για την εφαρμογή των υποπαραγράφων ΙΑ.1 & ΙΑ.8 έως ΙΑ.14 του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012 «Έγκριση Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016 - Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής του ν. 4046/2012 και του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016» (ΦΕΚ 222/Α'/12-11-2012)." δίδονται οδηγίες για την  σωστή εφαρμογή των νέων εργατικών διατάξεων.
Ειδικότερα ρυθμίζονται:
-Ειδικές Επιδοτήσεις Ανεργίας
-Νέες ρυθμίσεις για τις Επιχειρήσεις Προσωρινής Απασχόλησης
-Ιδιωτικά Γραφεία Ευρέσεως Εργασίας
-Ρυθμίσεις νια την ενδυνάμωση της αγοράς εργασίας και προώθηση της απασχόλησης - Χρονικά όρια λειτουργίας των καταστημάτων και εργασίας του προσωπικού αυτών
-Μεσημβρινή ανάπαυση (διακεκομμένο ωράριο εργασίας) απασχολούμενων σε καταστήματα συνεχούς ημερήσιας λειτουργίας.
-Νόμιμος κατώτατος μισθός υπαλλήλων και το ημερομίσθιο των εργατοτεχνιτών
-Ρυθμίσεις Συλλογικών συμβάσεων
-Όροι και προϋποθέσεις εμπιστευτικότητας των Εθνικών Γενικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας σύμφωνα με το ν. 4093/2012.
-Αποζημίωση απόλυσης ιδιωτικών υπάλληλων με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου.
-Απλοποίηση Διαδικασιών και Μείωση Διοικητικών Βαρών που αφορούν το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας.  Συμπληρωματικοί πίνακες προσωπικού.
-Κατάργηση Θεώρησης Βιβλίου Δρομολογίων
-Κατάργηση υποχρέωσης θεώρησης Βιβλίου Ημερησίων Δελτίων Απασχολούμενου Προσωπικού στην εκτέλεση οικοδομικών εργασιών και τεχνικών έργων:
-Χρονικά όρια εργασίας
-χρόνος ημερήσιας ανάπαυσης.
-Διαδικασία χορήγησης αδείας. (κατάτμηση αδείας)



Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Στη δημοσιότητα τα φορολογικά στοιχεία επαγγελματιών - εταιρειών

Σε κοινή θέα θα αναρτώνται όλα τα φορολογικά δεδομένα των ελευθέρων επαγγελματιών και των επιχειρήσεων. Αυτό προβλέπεται σε διάταξη του προσχεδίου του νέου φορολογικού νομοσχεδίου που παραδόθηκε πρόσφατα στα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση Σαμαρά.

Στόχος της συγκεκριμένης διάταξης είναι να λειτουργήσει ως αντικίνητρο στη φοροδιαφυγή. Μάλιστα αντίστοιχη πρόβλεψη υπάρχει και στον υφιστάμενο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος η οποία όμως δεν ενεργοποιήθηκε ποτέ λόγω της απροθυμίας του πολιτικού συστήματος να την εφαρμόσει αλλά και νομικών προβλημάτων που υπήρχαν αναφορικά με το φορολογικό απόρρητο. Πρόθεση του ΥΠΟΙΚ είναι αυτή τη φορά να εφαρμοστεί καθώς και να εκλείψει οποιοδήποτε νομικό εμπόδιο για τη δημοσιοποίηση φορολογικών δεδομένων των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών από τα μέσα ενημέρωσης.

Ειδικότερα στο τελευταίο άρθρο του φορολογικού νομοσχεδίου ορίζεται ότι  ο προϊστάμενος κάθε Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας συντάσσει κάθε χρόνο κατάλογο των φορολογούμενων με στοιχεία όπως το όνομα, το καθαρό εισόδημα από ελευθέριο επάγγελμα ή επιχειρηματική δραστηριότητα, το εισόδημα από οποιαδήποτε άλλη πηγή και ο φόρος που αναλογεί στο σύνολο του εισοδήματος. Ο κατάλογος αυτός θα πρέπει να τοποθετηθεί σε «πρόσφορη θέση» στην εφορία και θα είναι προσβάσιμος σε οποιονδήποτε. Επίσης, θα τοποθετείται σε πρόσφορη θέση και στο κτίριο του δημαρχείου πόλης στην οποία λειτουργεί εφορία. Μάλιστα, ο κατάλογος αυτός θα μπορεί να παίρνει έντυπη μορφή και να εκδίδεται από το υπουργείο Οικονομικών ενώ θα επιτρέπεται και η δημοσίευσή του στα μέσα ενημέρωσης. Ο κατάλογος θα αναρτάται και στο δικτυακό τόπο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και θα έχουν πρόσβαση σε αυτόν οι πιστοποιημένοι χρήστες του taxisnet.

Νέα όρια ηλικίας όσον αφορά στην ασφάλιση και συνταξιοδότηση των ασφαλισμένων στον ΟΓΑ


Αριθ. πρωτ.: 53950/23.11.2012
Νέα όρια ηλικίας όσον αφορά στην ασφάλιση και συνταξιοδότηση των ασφαλισμένων στον ΟΓΑ
Αθήνα 23-11-2012
Αριθ.Πρωτ 53950

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ (ΟΓΑ)
ΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
ΚΛΑΔΟΙ: ΙΓ ΚΥΡΙΑΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
Α ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ

Ταχ. Δ/νση : Πατησίων 30
101 70 ΑΘΗΝΑ
Τηλ. Κέντρο: 213 1519100
Ηλεκτρ. Διεύθυνση: www.oga.gr

ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ

ΘΕΜΑ:«Νέα όρια ηλικίας όσον αφορά στην ασφάλιση και συνταξιοδότηση των ασφαλισμένων στον ΟΓΑ».

Σας γνωρίζουμε ότι με τις διατάξεις του Ν. 4093/2012 "Έγκριση Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016 – Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής του Ν. 4046/2012 και του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016" τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης αρμοδιότητας Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας, όπου αυτά προβλέπονται, αυξάνονται κατά δύο έτη.

Κατόπιν των ανωτέρω, οι ασφαλισμένοι του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης με έτος γέννησης το 1948 δικαιούνται σύνταξη λόγω γήρατος το έτος 2015, δηλαδή στο 67ο έτος της ηλικίας τους.

Τυχόν υποβληθείσες αιτήσεις δεν θα αποστέλλονται στις Υπηρεσίες του ΟΓΑ.

Επίσης, σύμφωνα με τις διατάξεις του ως άνω νόμου, η υπαγωγή στην ασφάλιση του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης Αγροτών των προσώπων που ασφαλίζονται στον ΟΓΑ και η συνέχιση της καταβολής ασφαλιστικής εισφοράς λήγει στο τέλος του έτους συμπλήρωσης του 66ου έτους της ηλικίας τους

Όσοι από τους γεννηθέντες το έτος 1948, καταβάλουν μέχρι την 28-12-2012, προαιρετικά, με την ειδοποίηση που τους απεστάλη, την ασφαλιστική εισφορά του Β΄ εξαμήνου 2012, δεν θα τους αποσταλεί το Φεβρουάριο του έτους 2013 νέα ειδοποίηση καταβολής της εισφοράς αυτής.

Η ως άνω αύξηση των ορίων ηλικίας και η χορήγηση σύνταξης στο 67ο έτος, εφόσον συντρέχουν και οι λοιπές προϋποθέσεις, ισχύει και για τους Ανασφάλιστους Υπερήλικες.

Ο Διοικητής
Παναγιώτης Πέτρουλας

Οι Γερμανοί διαχειριστές του αεροδρομίου χρωστούν 150 εκατ.ευρώ ΦΠΑ

Την αποκάλυψη έκανε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, στη Βουλή...
 Μπορεί οι Γερμανοί πολιτικοί να επικρίνουν συνεχώς τους Έλληνες για έλλειψη φορολογικής συνείδησης, αλλά στην πράξη... δεν είναι και πολύ καλύτεροι.

Απόδειξη ότι η γερμανική εταιρεία Hochtief, η οποία διαχειρίζεται τα δικαιώματα του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος έχει οφειλή ύψους 150 εκατομμύρια ευρώ από μη απόδοση ΦΠΑ.

Την αποκάλυψη έκανε ο ίδιος ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, στη Βουλή.

Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Γιάννη Μιχελάκη, ο κ. Μαυραγάνης επιβεβαίωσε ότι «η οφειλή από τον ΦΠΑ ανέρχεται στο ποσό των περίπου 150 εκατομμυρίων ευρώ» από τη δεκαετία του '90.

Σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, η εταιρεία είχε παρανόμως συμψηφίσει τον ΦΠΑ με άλλες εργασίες. Ο κ. Μαυραγάνης πρόσθεσε ότι η εταιρεία έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη αμφισβητώντας την οφειλή, αλλά έχει πληρώσει το 10% που προβεβαιώθηκε.

Στην απάντησή του στη Βουλή ο κ. Μιχελάκης είχε δηλώσει ότι «για να μαζευτούν αυτά τα 150 εκατομμύρια ευρώ θα πρέπει να πληρώσουν μισθωτοί και συνταξιούχοι, όταν μια εταιρεία κερδοφόρα, στην οποία οι μέτοχοί της στη Γερμανία έρχονται και κουνώντας το δάχτυλο στην Ελλάδα λένε ότι δεν εφαρμόζει δημοσιονομική πειθαρχία, παρανομεί».

πηγή: epikaira.gr

Δημοσκόπηση VPRC για τα "Επίκαιρα": Πάνω από 30% ο ΣΥΡΙΖΑ


Ξεπέρασε το 30 % ο ΣΥΡΙΖΑ σε μεγάλη δημοσκόπηση της VPRC για τα "Επίκαιρα", κρατάει δυνάμεις η Νέα Δημοκρατία...

ψηλά και τρίτο κόμμα η Χρυσή Αυγή, κατάρρευση ΠΑΣΟΚ.

Καταλληλότερος πρωθυπουργός ο... κανένας, μεταξύ των πολιτικών αρχηγών όμως ο Σαμαράς
Όλη η δημοσκόπηση και οι αναλύσεις στα "Επίκαιρα" που κυκλοφορούν αύριο  Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2012.

πηγή: epikaira.gr

ΦΕΚ B 3053 - 18.11.2012 - Όροι και προϋποθέσεις εκμίσθωσης επιβατηγών ιδιωτικής χρήσης αυτοκινήτων με οδηγό από τουριστικά γραφεία, γραφεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων και εταιρείες και συνεταιρισμούς Επιβατηγών Δημόσιας Χρήσης αυτοκινήτων..!

Όροι και προϋποθέσεις εκμίσθωσης επιβατηγών ιδιωτικής χρήσης αυτοκινήτων με οδηγό


Αριθ. πρωτ.: 15732/13.11.2012
Όροι και προϋποθέσεις εκμίσθωσης επιβατηγών ιδιωτικής χρήσης αυτοκινήτων με οδηγό από τουριστικά γραφεία, γραφεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων και εταιρείες και συνεταιρισμούς Επιβατηγών Δημόσιας Χρήσης αυτοκινήτων

Λήψη σχετικών εντύοων

Αθήνα, 13.11.2012
Α.Π.: 15732

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ
Δ/ΝΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ
ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ

Ταχ. Διεύθυνση : Λ. Αμαλίας 12, Σύνταγμα
Ταχ. Κώδικας : 105 57 Αθήνα

ΘΕΜΑ: «Όροι και προϋποθέσεις εκμίσθωσης επιβατηγών ιδιωτικής χρήσης αυτοκινήτων με οδηγό από τουριστικά γραφεία, γραφεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων και εταιρείες και συνεταιρισμούς Επιβατηγών Δημόσιας Χρήσης αυτοκινήτων».

ΑΠΟΦΑΣΗ

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ, ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις της περίπτωσης 4 της υποπαραγράφου Η.2 του άρθρου πρώτου του Ν. 4093/2012 «Έγκριση μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2013-2016-Επείγοντα μέτρα εφαρμογής του Ν. 4046/2012 και του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2013-2016» (ΦΕΚ Α’ 222)

2. Τις παραγράφους 4 και 5 του άρθρου 2 του Ν. 2160/1993 «Ρυθμίσεις για τον τουρισμό και άλλες διατάξεις» (Φ.Ε.Κ. Α’ 118), όπως ισχύει.

3. Το ν. 3270/2004 «Αρμοδιότητες του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης και θέματα τουρισμού» (ΦΕΚ Α΄ 187), όπως ισχύει.

4. Το ν. 3861/2010 «Ενίσχυση της διαφάνειας με την υποχρεωτική ανάρτηση νόμων και πράξεων των κυβερνητικών, διοικητικών και αυτοδιοικητικών οργάνων στο διαδίκτυο ‘Πρόγραμμα Διαύγεια’ και λοιπές διατάξεις» (Φ.Ε.Κ. Α’ 112)

5. Το άρθρο 9 του Ν. 3844/2010 «Προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στην Οδηγία 2006/123 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τις υπηρεσίες στην εσωτερική αγορά και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ Α’ 63)

6. Την παράγραφο 1 του άρθρου 31 του ν. 3013/2002 «Αναβάθμιση της πολιτικής προστασίας και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ Α΄ 102), όπως ισχύει.

7. Το άρθρο 8 του Ν. 1599/1986 «Σχέσεις Κράτους – Πολίτη, καθιέρωση νέου τύπου δελτίου ταυτότητας και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ Α΄ 75).

8. Την παράγραφο 3 του άρθρου 3 του Ν. 2690/1999 «Κύρωση του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ Α΄ 45).

9. Την υπ’ αριθμ. ΔΙΑΔΠ/Α1/18368/01-10-2002 (ΦΕΚ Β΄ 1276) Απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Διοίκησης και Αποκέντρωσης «Καθορισμός του τύπου και του περιεχομένου της Υπεύθυνης Δήλωσης του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 (ΦΕΚ Α΄ 75)».

10. Την υπ’ αριθμ. ΔΙΑΔΠ/ Φ. Α./ 18613 (ΦΕΚ 1334 Β΄ 30 – 8 – 2010) Κοινή Απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Οικονομικών για την απλούστευση διαδικασιών για την πρόσβαση σε δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών και την άσκησή της σε εκτέλεση του αρ. 6 του Ν. 3844/2010 (ΦΕΚ Α΄ 63).

11. Την υπ’ αριθμ. ΥΑΠ/ Φ. 19. 7/ 14/ 380 /2010(ΦΕΚ Β’ 1561) Απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για την οργάνωση, λειτουργία και αρμοδιότητες των Ενιαίων Κέντρων Εξυπηρέτησης (ΕΚΕ) και την ηλεκτρονική διεκπεραίωση διαδικασιών από τα ΕΚΕ όπως τροποποιήθηκε με την αριθμ. ΔΟΛΚΕΠ/Φ.16/2/οικ.2406/2011 Απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλ. Διακυβέρνησης (ΦΕΚ B’ 261).

12. Το Π.Δ. 65/2011 «Διάσπαση του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στα Υπουργεία α) Εσωτερικών και β) Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, συγχώνευση των Υπουργείων Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και Θαλάσσιων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας στο Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και μεταφορά στον Πρωθυπουργό των Γενικών Γραμματειών Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και στο Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς» (ΦΕΚ Α’ 147)

13. Το Π.Δ. 85/2012 «Ίδρυση και μετονομασία Υπουργείων, μεταφορά και κατάργηση υπηρεσιών». (Φ.Ε.Κ. Α’ 141), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 4 του Π.Δ. 98/2012 (ΦΕΚ Α’ 160).

14. Το Π.Δ. 86/2012 «Διορισμός Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών». (Φ.Ε.Κ. Α’ 141)

15. Το άρθρο 90 του «Κώδικα Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά Όργανα» που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του Π.Δ. 63/2005 (Φ.Ε.Κ. Α’ 98).

16. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της απόφασης αυτής δεν προκαλείται δαπάνη στον κρατικό προϋπολογισμό.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ

Ορίζουμε τους όρους και τις προϋποθέσεις εκμίσθωσης επιβατηγών ιδιωτικής χρήσης (Ε.Ι.Χ.) αυτοκινήτων με οδηγό κατά την περ. 1 της υποπαρ. Η2 του άρθρου πρώτου του Ν. 4093/2012 (ΦΕΚ 222/12-11-2012/Α), από τα τουριστικά γραφεία και τις επιχειρήσεις ενοικιάσεως αυτοκινήτων, όπως ορίζονται στις παραγράφους 4 και 5 του άρθρου 2 του ν. 2160/1993 και από τις εταιρείες και συνεταιρισμούς Επιβατηγών Δημόσιας Χρήσης αυτοκινήτων που έχουν συσταθεί σύμφωνα με το άρθρο 6 του ν. 3109/2003 (Α’ 38) και το άρθρο 87 του ν.4070/2012 (Α’ 82) ως εξής:

1. Τα Ε.Ι.Χ. αυτοκίνητα που εκμισθώνονται με οδηγό σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας πρέπει να πληρούν τις προδιαγραφές της περ. 3 της υποπαρ. Η.2 του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012, και ειδικότερα:

α) Να είναι κυβισμού άνω των 1.500 κ.εκ.

β) Να εμπίπτουν στην κατηγορία εκπομπών EURO V ή μεταγενέστερη.

γ) Να έχουν μέγιστο χρόνο κυκλοφορίας επτά (7) χρόνια και προκειμένου περί οχημάτων ανοικτού τύπου εννέα (9) χρόνια από την ημερομηνία έκδοσης της πρώτης άδειας κυκλοφορίας τους, εφ’ όσον αυτή δεν διαφέρει περισσότερο του ενός χρόνου από την ημερομηνία κατασκευής τους.

2. Τα Ε.Ι.Χ αυτοκίνητα της παραπάνω παραγράφου εκμισθώνονται με ολική μίσθωση μέσω προκρατήσεως με αντίστοιχη σύμβαση ελάχιστης διάρκειας δώδεκα (12) ωρών απαγορευμένης της μεταφοράς επιβατών με κόμιστρο.

3. Οι οδηγοί Ε.Ι.Χ. αυτοκινήτων που απασχολούνται στις επιχειρήσεις της παρούσας πρέπει να διαθέτουν τα προσόντα της περ. 2 της υποπαρ. Η.2 του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012, και ειδικότερα:

α) Να μην έχουν καταδικαστεί αμετάκλητα για κακούργημα ή κάποιο από τα πλημμελήματα της κλοπής, υπεξαίρεσης, απάτης, εκβίασης, πλαστογραφίας, παραχάραξης, βαριάς σωματικής βλάβης, παράβασης των διατάξεων περί ναρκωτικών ή των διατάξεων που αναφέρονται στα ήθη.

β) Να είναι κάτοχοι άδειας οδήγησης αυτοκινήτου κατηγορίας Β’ εν ισχύ, εκδοθείσας τουλάχιστον είκοσι τέσσερις (24) μήνες πριν την έναρξη απασχόλησής τους ως οδηγών στις επιχειρήσεις της παρούσας.

γ) Να είναι υγιείς με βάση τις ιατρικές εξετάσεις που καθορίζονται σύμφωνα με το εδάφιο ζ’ της παρ. 2 του άρθρου 95 του ν. 4070/2012 (ΦΕΚ 82/Α).

4. Οι επιχειρήσεις τουριστικών γραφείων και οι επιχειρήσεις ενοικιάσεως αυτοκινήτων, καθώς και οι εταιρείες και συνεταιρισμοί Επιβατηγών Δημόσιας Χρήσης αυτοκινήτων (Ε.Δ.Χ.) που έχουν συσταθεί σύμφωνα με το άρθρο 6 του ν. 3109/2003 (Α’ 38) και το άρθρο 87 του ν. 4070/2012 (Α’ 82) που απασχολούν οδηγούς κατά τις διατάξεις της παρούσας υποχρεούνται να τηρούν στο αρχείο τους και να επιδεικνύουν σε κάθε έλεγχο από τις αρμόδιες αρχές πιστοποιητικό ποινικού μητρώου γενικής χρήσης, επικυρωμένο αντίγραφο άδειας οδήγησης και ιατρικό πιστοποιητικό για κάθε οδηγό.

5. Οι επιχειρήσεις τουριστικών γραφείων και οι επιχειρήσεις ενοικιάσεως αυτοκινήτων δύνανται να εκμισθώνουν επιβατηγά ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα με οδηγό κατά τις διατάξεις της παρούσας, εφ’ όσον υποβάλουν στην οικεία Π.Υ.Τ. του Ε.Ο.Τ:

α) αίτηση-δήλωση, σύμφωνα με το Υπόδειγμα 1 που προσαρτάται και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της απόφασης αυτής, η οποία επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης σύμφωνα με το άρθρο 8 του Ν. 1599/1986, στην οποία αναγράφονται τα στοιχεία του αιτούντος νομικού προσώπου, ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) και η Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (Δ.Ο.Υ.) στην οποία ανήκει.

β)πιστοποιητικό ταξινόμησης και φωτοαντίγραφο άδειας κυκλοφορίας για κάθε εκμισθούμενο όχημα. Εάν από τα δικαιολογητικά αυτά δεν προκύπτει η ημερομηνία έκδοσης της πρώτης άδειας κυκλοφορίας των οχημάτων, προσκομίζεται και οποιοδήποτε έγγραφο της κρατικής αρχής της χώρας όπου ταξινομήθηκε το όχημα, επικυρωμένο από αρμόδια αρχή, από το οποίο προκύπτει η ημερομηνία έκδοσης της πρώτης άδειας κυκλοφορίας του.

γ) τίτλοι ιδιοκτησίας ή συμφωνητικό μίσθωσης ή παραχώρησης χρήσης από το οποίο να προκύπτει ότι η επιχείρηση διαθέτει χώρο στάθμευσης τουλάχιστον για το 50% των οχημάτων, ελάχιστου εμβαδού 6 τμ ανά εκμισθούμενο όχημα, εφόσον ο συνολικός αριθμός των οχημάτων αυτών υπερβαίνει τα δέκα (10). Σε περίπτωση που ο συνολικός αριθμός των οχημάτων δεν υπερβαίνει τα δέκα (10), δεν απαιτείται η ύπαρξη χώρου στάθμευσης.

δ) Απόδειξη κατάθεσης παραβόλου ποσού εκατό ευρώ (100,00€) πλέον χαρτοσήμου υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου, το οποίο κατατίθεται σε οποιοδήποτε Δ.Ο.Υ. στον κωδικό 3741.

Εντός προθεσμίας δεκαπέντε (15) ημερών από την υποβολή του συνόλου των ανωτέρω δικαιολογητικών, η οικεία Π.Υ.Τ. του Ε.Ο.Τ. χορηγεί στις επιχειρήσεις τουριστικών γραφείων και ενοικιάσεως αυτοκινήτων βεβαίωση συνδρομής των νόμιμων προϋποθέσεων για την άσκηση της δραστηριότητας της περ. 1 της υποπαρ. Η2 του άρθρου πρώτου του Ν.4093/2012 (ΦΕΚ 222/12-11- 2012/Α) σύμφωνα με το υπόδειγμα 2 που προσαρτάται και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της απόφασης αυτής .

6. Οι εταιρείες και συνεταιρισμοί Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων που έχουν συσταθεί σύμφωνα με το άρθρο 6 του ν. 3109/2003 (Α’ 38) και το άρθρο 87 του ν. 4070/2012 (Α’ 82) δύνανται να εκμισθώνουν Ε.Ι.Χ. αυτοκίνητα με οδηγό, εφ’ όσον υποβάλουν στην οικεία Π.Υ.Τ. του Ε.Ο.Τ. τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

Πρόσθετοι φόροι για χαμηλόμισθους, αγρότες και ιδιοκτήτες ακινήτων

Τι προβλέπει το προσχέδιο του νέου φορολογικού νόμου

Γεμάτο «αγκάθια» και παγίδες είναι το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που πρόκειται τις επόμενες ημέρες να δοθεί στη δημοσιότητα. Ο στόχος προφανής: να εισπράξει το Δημόσιο όσο το δυνατόν περισσότερα έσοδα από όλες τις κατηγορίες φορολογουμένων (μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες, επιτηδευματίες, ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν ενοίκια).

Ηδη, τα κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση έχουν παραλάβει προσχέδιο του φορολογικού νομοσχεδίου και έχουν πάρει «φωτιά» τα κομπιουτεράκια προκειμένου να διαπιστωθεί ποιοι και πόσα θα επιβαρυνθούν με τους νέους φόρους. Αυτό που προκύπτει από μία πρώτη ματιά είναι ότι τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων με παιδιά θα επιβαρυνθούν με πρόσθετους φόρους, ενώ σημαντικές επιβαρύνσεις θα προκύψουν για τους ελεύθερους επαγγελματίες με εξαίρεση εκείνους που δηλώνουν υψηλά κέρδη.

Σημαντικές επιβαρύνσεις θα προκύψουν και για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν ενοίκια και δεν έχουν άλλα εισοδήματα. Αντίθετα εκείνοι που έχουν εισοδήματα από άλλες πηγές και εισπράττουν ενοίκια θα δουν μείωση της φορολογικής τους επιβάρυνσης.

Οι αγρότες θα πληρώσουν για πρώτη φορά φόρο το 2015 καθώς αλλάζει η φορολογία τους το 2014. Θα φορολογούνται αποκλειστικά με βάση τα βιβλία τους. Ωστόσο, μισθωτοί και συνταξιούχοι (Δημόσιου και ιδιωτικού τομέα) θα διαπιστώσουν από τον πρώτο κιόλας μήνα του 2013 μείωση του διαθέσιμου εισοδήματός τους αφού πρόκειται με βάση τη νέα φορολογική κλίμακα να αυξηθεί η παρακράτηση φόρου.

Μείωση μισθού από την αύξηση της φορολογίας θα διαπιστώσουν οι άγαμοι - έγγαμοι χωρίς παιδιά με ετήσιο εισόδημα πάνω από 25.000 € ή 1.850 € το μήνα. Οι έγγαμοι με 1 παιδί θα δουν μείωση μισθού ή σύνταξης για ετήσιο εισόδημα άνω των 11.000 € ή 785 € το μήνα, ενώ οι έγγαμοι με 2 παιδιά θα δουν μείωση μισθού ή σύνταξης για ετήσιο εισόδημα άνω των 10.000 € ή 714 € το μήνα.

Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

ΠΟΛ.1205/8.11.2012

ΠΟΛ.1205/8.11.2012
Κοινοποίηση της 572/2011 γνωμοδότησης του Ν.Σ.Κ. σχετικά με την έκπτωση ή μη, κατ΄ άρθρο 31 Κ.Φ.Ε., των δαπανών εκείνων οι οποίες δεν αμφισβητείται ότι πραγματοποιήθηκαν, πλην, όμως, προκύπτουν από πλαστά φορολογικά στοιχεία
Αθήνα, 8 Νοεμβρίου 2012

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟMΙΚΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ & ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ & ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ ΔΗΜ.ΕΣΟΔΩΝ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΛΕΓΧΩΝ
ΤΜΗΜΑ Α΄

Ταχ. Δ/νση: Καρ. Σερβίας 10
Ταχ. Κωδ.: 101 84 ΑΘΗΝΑ
Τηλέφωνο: 210 3375204
FAX: 210 3375354

ΠΟΛ 1205

Θέμα : Κοινοποίηση της 572/2011 γνωμοδότησης του Ν.Σ.Κ. σχετικά με την έκπτωση ή μη, κατ΄ άρθρο 31 Κ.Φ.Ε., των δαπανών εκείνων οι οποίες δεν αμφισβητείται ότι πραγματοποιήθηκαν, πλην, όμως, προκύπτουν από πλαστά φορολογικά στοιχεία.

Σχετικά με το παραπάνω θέμα, σας κοινοποιούμε προς ενημέρωσή σας την αριθ. 572/2011 γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (Α΄ Τμήμα), η οποία έγινε αποδεκτή από τον Υφυπουργό Οικονομικών.

Με την εν λόγω γνωμοδότηση έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία ότι:

Δεν αποτελούν εκπεστέες, κατ’ άρθρο 31 Κ.Φ.Ε., δαπάνες εκείνες οι οποίες δεν αμφισβητείται ότι πραγματοποιήθηκαν, πλην, όμως, προκύπτουν από πλαστά φορολογικά στοιχεία.

ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ 
Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ 

Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ α.α.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΛΕΒΑΚΟΥ

Ερμηνευτική εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας για τις αλλαγές στα εργασιακά

Η εγκύκλιος αφορά στις διατάξεις του Ν. 4093/2012 που περιλαμβάνονται στο νέο Μνημόνιο.

Όλες οι δυσμενείς αλλαγές στα εργασιακά (αποζημιώσεις, ωράριο εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, αλλαγές στον κατώτατο μισθό, κατάργηση του επιδόματος γάμου) ερμηνεύονται σε εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας.

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ 

Παγωμένες, στο ύψος της 12ης Νοεμβρίου 2012 (ημέρα δημοσίευσης του ν. 4093/2012) και μάλιστα με πλαφόν, θα είναι τελικά οι αποζημιώσεις, για τους εργαζόμενους με 16 και πλέον έτη προϋπηρεσίας στον ίδιο εργοδότη, Με την εφαρμογή του νέου Μνημονίου οι απολύσεις γίνονται αυτόματα φθηνότερες έως και 50%. Οι προειδοποιημένες απολύσεις που οδηγούν στην καταβολή μειωμένων κατά 50% ποσών, θα είναι πιο εύκολες αφού μειώνονται σε 1- 4 (από 1-6) οι μήνες της προειδοποίησης. Φθηνότερες (αλλά, πάντως, πιο ακριβές από τις προειδοποιημένες) θα είναι και οι απροειδοποίητες απολύσεις για όσους έχουν πάνω από 16 χρόνια στον ίδιο εργοδότη. Η αποζημίωση θα καταβάλλεται κανονικά μέχρι τα 12 μηνιάτικα που αντιστοιχούν (μαζί με την προσαύξηση του 1/6 έναντι των δώρων) έως τα 16 χρόνια και από εκεί και πάνω θα καταβάλλεται ένα «έξτρα» ποσό, το οποίο θα υπολογίζεται για όλους τους επιπλέον μήνες που δικαιούται ο εργαζόμενος, αλλά με πλαφόν τα 2.000 ευρώ.

Αναλυτικά: Οι αποζημιώσεις παραμένουν ως έχουν έως τα 16 έτη προϋπηρεσίας στον ίδιο εργοδότη (12 μισθοί) και αυξάνονται κατά 2.000 ευρώ το ανώτερο (πλαφόν) ανά επιπλέον έτος. Η απόλυση με προειδοποίηση για υπαλλήλους που έχουν υπηρετήσει στον ίδιο εργοδότη από 12 μήνες-2 έτη ανέρχεται πλέον στον 1 μήνα πριν από την απόλυση, από 2-5 έτη στους 2 μήνες, από 5-10 έτη στους 3 μήνες και από 10 έτη και άνω στους 4 μήνες, με μειωμένη κατά το ήμισυ την αποζημίωση.

Μαχαίρι πέφτει και για τους εργαζόμενους σε ΔΕΚΟ, Τράπεζες και επιχειρήσεις των οποίων μέχρι σήμερα, οι συμβάσεις προέβλεπαν εφάπαξ αποζημίωση λόγω συνταξιοδότησης. Στην περίπτωση αυτή, η εγκύκλιος ξεκαθαρίζει ότι για τον υπολογισμό της αποζημίωσης προσμετράται η συμπληρωθείσα προϋπηρεσία στον ίδιο εργοδότη έως τις 12-11-2012, οποτεδήποτε κι αν αποχωρήσει ή απομακρυνθεί από την εργασία του, λόγω συμπλήρωσης προϋποθέσεων για λήψη πλήρους σύνταξης γήρατος.

1.Αποζημίωση απόλυσης ιδιωτικών υπαλλήλων με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου σε περίπτωση καταγγελίας με προειδοποίηση.

Με τη νέα διάταξη καθορίζονται μικρότερα, σε σχέση με το προϊσχύον νομικό καθεστώς, χρονικά διαστήματα προειδοποίησης, σε περίπτωση καταγγελίας με προειδοποίηση, σύμβασης εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου ιδιωτικών υπαλλήλων που έχουν συμπληρώσει δέκα πέντε (15) έτη υπηρεσίας στον ίδιο εργοδότη και άνω. Πιο συγκεκριμένα τα νέα χρονικά διαστήματα προειδοποίησης σε περίπτωση καταγγελίας της σύμβασης εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου ιδιωτικού υπαλλήλου με προειδοποίηση (τακτική καταγγελία ) διαμορφώνονται ως εξής:

- Για υπαλλήλους που έχουν υπηρετήσει στον ίδιο εργοδότη από δώδεκα (12) μήνες συμπληρωμένους έως δύο (2) έτη, το χρονικό διάστημα προειδοποίησης ανέρχεται στον ένα (1) μήνα πριν την απόλυση.

- Για υπαλλήλους που έχουν συμπληρώσει δύο (2) έτη υπηρεσίας στον ίδιο εργοδότη μέχρι πέντε (5) έτη, το χρονικό διάστημα προειδοποίησης ανέρχεται στους δύο (2) μήνες πριν την απόλυση.

- Για υπαλλήλους που έχουν συμπληρώσει πέντε (5) έτη υπηρεσίας στον ίδιο εργοδότη μέχρι δέκα (10) έτη, το χρονικό διάστημα προειδοποίησης ανέρχεται στους τρεις (3) μήνες πριν την απόλυση.

- Για υπαλλήλους που έχουν συμπληρώσει δέκα (10) έτη υπηρεσίας στον ίδιο εργοδότη και άνω, το χρονικό διάστημα προειδοποίησης ανέρχεται στους τέσσερις (4) μήνες πριν την απόλυση.

Περαιτέρω προσδιορίζεται επακριβώς ο χρόνος έναρξης ισχύος της έγγραφης προειδοποίησης, που τοποθετείται από την επομένη της γνωστοποίησής της προς τον εργαζόμενο.

Ως εκ τούτου:

α. Η προσμέτρηση του χρόνου προειδοποίησης ξεκινά από την επομένη ημέρα της γνωστοποίησής της προς τον εργαζόμενο και λήγει με τη λήξη της προθεσμίας προειδοποίησης, οπότε και επέρχεται η λύση της σχέσης εργασίας.

β. Η προθεσμία των οκτώ (8) ημερών σχετικά με την εκπλήρωση της υποχρέωσης του εργοδότη να αναγγείλει την ενεργηθείσα καταγγελία στον Ο.Α.Ε.Δ., άρχεται από την επομένη ημέρα της γνωστοποίησης της έγγραφης προειδοποίησης προς τον εργαζόμενο.

Εργοδότης που καταγγέλλει με προειδοποίηση σύμβαση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού υπαλλήλου, κατά τα ανωτέρω, καταβάλλει στον απολυόμενο, κατά τη λύση της σύμβασης εργασίας, που επέρχεται με τη συμπλήρωση του χρονικού διαστήματος προειδοποίησης που ορίζει η διάταξη, το ήμισυ της αποζημίωσης απόλυσης για καταγγελία χωρίς προειδοποίηση ιδιωτικού υπαλλήλου με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου.

2. Αποζημίωση απόλυσης ιδιωτικών υπαλλήλων με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου σε περίπτωση καταγγελίας χωρίς προειδοποίηση.

Αναδιαμορφώνεται το πλαίσιο υπολογισμού του ποσού της αποζημίωσης απόλυσης ιδιωτικών υπαλλήλων με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου. Για τον υπολογισμό της αποζημίωσης λαμβάνονται υπόψη οι τακτικές αποδοχές του τελευταίου μήνα, πριν την καταγγελία της σύμβασης εργασίας, υπό καθεστώς πλήρους απασχόλησης.

3. Αποζημίωση απόλυσης ιδιωτικών υπαλλήλων με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου, οι οποίοι στις 12-11-2012 έχουν συμπληρώσει δεκαεπτά (17) έτη υπηρεσίας και άνω στον ίδιο εργοδότη.

Αφορά ιδιωτικούς υπαλλήλους με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου που στις 12-11-2012, ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου 4093/2012, έχουν συμπληρώσει δεκαεπτά (17) έτη υπηρεσίας και άνω στον ίδιο εργοδότη. Έτσι, αυτή η κατηγορία των εργαζομένων, εκτός της προβλεπόμενης αποζημίωσης, σε περίπτωση καταγγελίας της σύμβασής τους, οποτεδήποτε και αν απολυθούν, δικαιούται, επιπλέον αποζημίωση που αυξάνεται κατά ένα μηνιαίο μισθό για κάθε επιπλέον έτος υπηρεσίας μέχρι και 12 μηνιαίους μισθούς.

Ειδικότερα:

α) Χρόνος υπηρεσίας, για τον υπολογισμό της ανωτέρω αποζημίωσης, είναι εκείνος που συμπλήρωσε ο εργαζόμενος στον ίδιο εργοδότη στις 12-11-2012, ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου 4093/2012, οποτεδήποτε κι αν απολυθεί.

β) Ο υπολογισμός της επιπλέον αυτής αποζημίωσης γίνεται βάσει των τακτικών αποδοχών του τελευταίου μήνα, πριν την καταγγελία της σύμβασης εργασίας, υπό καθεστώς πλήρους απασχόλησης, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τακτικές αποδοχές κατά το ποσό που υπερβαίνουν τις δύο χιλιάδες (2.000) ευρώ.

Όσων υπάγονται στην ασφάλιση οποιουδήποτε ασφαλιστικού οργανισμού, συμπληρώνουν ή έχουν ήδη συμπληρώσει τις προϋποθέσεις για πλήρη σύνταξη γήρατος και αποχωρούν ή απομακρύνονται εκ της εργασίας τους από τον εργοδότη, λαμβάνοντας οι μεν επικουρικώς ασφαλισμένοι, το 40%, οι δε μη ασφαλισμένοι επικουρικώς το 50% της αποζημίωσης της οποίας δικαιούνται για την περίπτωση απροειδοποίητης καταγγελίας της σύμβασης εργασίας Ως χρόνος υπηρεσίας για τον υπολογισμό της επιπλέον αυτής αποζημίωσης και σε αυτή την περίπτωση είναι εκείνος που συμπλήρωσε ο εργαζόμενος στις 12-11-2012, στον ίδιο εργοδότη, οποτεδήποτε κι αν αποχωρήσει ή απομακρυνθεί από την εργασία του, λόγω συμπλήρωσης προϋποθέσεων για λήψη πλήρους σύνταξης γήρατος.

ΚΑΤΩΤΑΤΟΣ ΜΙΣΘΟΣ 

Από 1/4/2013 ο κατώτατος μισθός θα διαμορφώνεται μέσω πράξης υπουργικού συμβουλίου με το νέο σύστημα κατώτατου μισθού και κατώτατου ημερομισθίου για τους εργαζομένους ιδιωτικού δικαίου όλης της χώρας. Στη διαδικασία θα πρέπει να προβλέπεται η διαβούλευση της κυβέρνησης με εκπροσώπους κοινωνικών εταίρων και άλλους επιστημονικούς φορείς. Οπως τονίζεται στην εγκύκλιο μέχρι τη λήξη της περιόδου οικονομικής προσαρμογής που προβλέπουν τα μνημόνια που προσαρτώνται στο Ν. 4046/2012 και οι επακόλουθες τροποποιήσεις αυτών, ο νόμιμος κατώτατος μισθός υπαλλήλων και το ημερομίσθιο των εργατοτεχνιτών καθορίζονται ως εξής:

Φορο-έλεγχος σε 100.000 καταθέτες


Στο μικροσκόπιο της Εφορίας μπαίνουν 100.000 πολίτες -κυρίως ελεύθεροι επαγγελματίες- οι οποίοι πραγματοποίησαν τραπεζικές συναλλαγές που δεν ανταποκρίνονται στο εισόδημά τους.

Η  αποστολή των σχετικών επιστολών ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή και οι παραλήπτες καλούνται να προσέλθουν για να δικαιολογήσουν την προέλευση των χρημάτων. Οσοι δεν μπορέσουν να δικαιολογήσουν, βάσει των εισοδημάτων τους ή με άλλους τρόπους, τις κινήσεις που έκαναν στις τράπεζες, ή δεν εμφανιστούν, θα παραπεμφθούν στην αρμόδια αρχή για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.

Ο έλεγχος των «ασυνήθων ή ύποπτων συναλλαγών» αποτελούσε προαπαιτούμενο του μνημο­νίου και απο­σκο­πεί τόσο στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής όσο και στην πρόληψη της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Για τον λόγο αυτό εκδόθηκε η υπ’ αριθμ. 2652/29.2.2012 Πράξη του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, σύμφωνα με την οποία οι τράπεζες πρέπει να κατηγοριοποιούν βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων τους πελάτες υψηλού κινδύνου, να επαληθεύουν τα εισοδήματά τους με βάση τα εκκαθαριστικά του φόρου εισοδήματος κ.λπ.

Οπως αναφέρεται στην πράξη του διοικητή της ΤτΕ, «σε κάθε περίπτωση στην εν λόγω κατηγορία υψηλού κινδύνου περιλαμβάνονται τουλάχιστον οι παρακάτω:

■ ελεύθεροι επαγγελματίες, που διατηρούν ή είναι πραγματικοί δικαιούχοι λογαριασμών στους οποίους πιστώθηκαν κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος ποσά αντιστοιχούντα σε συνολικά εισοδήματά τους άνω των 200.000 ευρώ, και

■ νομικά πρόσωπα, στους λογαριασμούς των οποίων οι συνολικές καταθέσεις ή αναλήψεις μετρητών κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος υπερέβησαν το ποσό των 300.000 ευρώ».


Αυξημένος κίνδυνος

Οι τράπεζες, με βάση τις επιχειρηματικές σχέσεις και τις συναλλαγές που ενέχουν αυξημένο κίνδυνο φοροδιαφυγής και οι οποίες περιγράφονται στην πράξη του διοικητή της ΤτΕ, παρέδωσαν στο υπουργείο Οικονομικών βάσεις δεδομένων με τις ύποπτες ή αφύσικες συναλλαγές. Αυτές που δόθηκαν πριν από μερικούς μήνες περιείχαν τα στοιχεία που προέκυψαν από τις συναλλαγές των ετών 2010 και 2011.

Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Αρ. πρωτ.: Δ19Γ 5044128 ΕΞ 23.11.2012 Παροχή διευκρινίσεων σχετικά με τις διατάξεις της Υποπαραγράφου Ε5 του άρθρου 1 του ν.4093/2012 (ΦΕΚ 222 Α ) και τις διατάξεις του άρθρου 3 της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Ρυθμίσεις κατεπειγόντων θεμάτων του ν.4046/2012 και του ν.4093/2012»

Με την Αρ. πρωτ.: Δ19Γ 5044128 ΕΞ 23.11.2012
Παροχή διευκρινίσεων σχετικά με τις διατάξεις της Υποπαραγράφου Ε5 του άρθρου 1 του ν.4093/2012 (ΦΕΚ 222 Α ) και τις διατάξεις του άρθρου 3 της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Ρυθμίσεις κατεπειγόντων θεμάτων του ν.4046/2012 και του ν.4093/2012» δίνονται οδηγίες σχετικά με την :  Άσκηση Τελωνειακής αντιπροσώπευσης, Πρόσβαση και άσκηση του επαγγέλματος του εκτελωνιστή, Εποπτεία και Πειθαρχική εξουσία., Καταργούμενες διατάξεις

Εντυπα πιέστε ΕΔΩ γιά λήψη

Δείτε το πλήρες κίμενο: 
Αθήνα, 23 Νοεμβρίου 2012

Αρ. Πρωτ.: Δ19Γ 5044128 ΕΞ 2012

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ
ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ & Ε.Φ.Κ.
Δ/ΝΣΗ 19η - ΤΜΗΜΑ Γ'
 
Ταχ. Δ/νση:Καρ. Σερβίας 10 101 84 Αθήνα
Πληροφορίες:Σ. Μπαντέκα
Τηλέφωνο:210 6987443
FAX:210 6987450
Email:d19diadi@otenet.gr

ΘΕΜΑ: Παροχή διευκρινίσεων σχετικά με τις διατάξεις της Υποπαραγράφου Ε5 του άρθρου 1 του ν.4093/2012 (ΦΕΚ 222 Α ) και τις διατάξεις του άρθρου 3 της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Ρυθμίσεις κατεπειγόντων θεμάτων του ν.4046/2012 και του ν.4093/2012».

ΣΧΕΤ: Η με αριθμ.πρωτ. 19Γ 5043816 ΕΞ2012/21-11-2012 ΔΥΟ.

Σε συνέχεια της ανωτέρω σχετικής, με τις οποίες κοινοποιήθηκαν οι εν θέματι διατάξεις, έχουν επέλθει σημαντικές αλλαγές στην άσκηση της τελωνειακής αντιπροσώπευσης, στην πρόσβαση και άσκηση του επαγγέλματος του εκτελωνιστή και στην άσκηση της πειθαρχικής εξουσίας των εκτελωνιστών, οι οποίες έχουν ως ακολούθως:

Α. Άσκηση Τελωνειακής αντιπροσώπευσης.

Κάθε πρόσωπο μπορεί να ορίσει τελωνειακό αντιπρόσωπο. Η αντιπροσώπευση μπορεί να είναι άμεση, οπότε ο αντιπρόσωπος ενεργεί στο όνομα και για λογαριασμό τρίτου, ή έμμεση, οπότε ο αντιπρόσωπος ενεργεί στο όνομά του, αλλά για λογαριασμό τρίτου.

Ο αντιπρόσωπος πρέπει να έχει εξουσιοδότηση στην οποία να δηλώνεται ότι ενεργεί για λογαριασμό του προσώπου που αντιπροσωπεύει και να διευκρινίζεται για το αν πρόκειται για άμεση ή έμμεση αντιπροσώπευση.

Το πρόσωπο που δεν δηλώνει ότι ενεργεί εξ ονόματος ή για λογαριασμό άλλου προσώπου ή που δηλώνει ότι ενεργεί εξ ονόματος ή για λογαριασμό άλλου προσώπου χωρίς να έχει εξουσιοδότηση θεωρείται ότι ενεργεί εξ ιδίου ονόματος και για ίδιο λογαριασμό. 

Διενέργεια εκτελωνιστικών εργασιών

Οι εκτελωνιστικές εργασίες μπορούν να διενεργούνται από φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή ενώσεις προσώπων και συγκεκριμένα από:

α) τον δικαιούχο των εμπορευμάτων, αυτοπροσώπως, για εμπορεύματα που ανήκουν σε φυσικά πρόσωπα,

β) τον νόμιμο εκπρόσωπο νομικών προσώπων δημόσιου ή ιδιωτικού δικαίου, ημεδαπών ή αλλοδαπών, προκειμένου για εμπορεύματα που ανήκουν σε αυτά,

γ) τον εκτελωνιστή/εκτελωνιστική εταιρεία,

δ) τον υπάλληλο του κυρίου του εμπορεύματος, καθώς και

ε) οποιοδήποτε άλλο φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή ένωση προσώπων με δικαιοπρακτική ικανότητα.

Εγκύκλιος 71/21.11.2012 του ΙΚΑ με θέμα " Κατάργηση εργοδοτικών εισφορών υπέρ Ο.Ε.Κ και Ο.Ε.Ε"

 Με την Εγκύκλιο 71/21.11.2012 του ΙΚΑ  με θέμα " Κατάργηση εργοδοτικών εισφορών υπέρ Ο.Ε.Κ και Ο.Ε.Ε" δίδονται οδηγίες για την κατάργηση από 1.11.2012 των εν λόγω εργοδοτικών εισφορών.

(πιέστε πάνω στον σύνδεσμο γιά να δείτε το πλήρες κείμενο)

Τα τελευταία σενάρια για τη φορολογία εισοδήματος

Τη μείωση του τεκμηρίου διαβίωσης μόνο για τα επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης και την θέσπιση ανώτατου συντελεστή φορολόγησης για τα ενοίκια 30% αντί για 45% προβλέπουν τα τελευταία σενάρια για τη φορολόγηση του εισοδήματος που έχουν πέσει στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών. Παράλληλα, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες από το ΥΠΟΙΚ στην ηγεσία του υπουργείου έχει τεθεί πρόταση για πλήρη κατάργηση του μέτρου της συλλογής των αποδείξεων.
Σε κάθε περίπτωση όλα θα ξεκαθαριστούν με τη δημοσιοποίηση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου στο οποίο μπαίνουν πλέον οι τελευταίες πινελιές.  Το νομοσχέδιο αναμένεται εντός της εβδομάδας να δοθεί για διαβούλευση σε φορείς και κοινωνικούς εταίρους και στη συνέχεια να κατατεθεί στη βουλή προκειμένου να ψηφιστεί εντός του έτους. Οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2013. Ειδικότερα τα τελευταία σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών προβλέπουν:
- την θέσπιση ανώτατου συντελεστή 30% για τη φορολόγηση των εισοδημάτων από ενοίκια, αντί για τη θέσπιση ανώτατου συντελεστή 45%. Με βάση το αρχικό σενάριο που επεξεργάστηκε το ΥΠΟΙΚ τα εισοδήματα από ενοίκια θα φορολογούνται με κλίμακα ως εξής: έως 10.000 ευρώ με συντελεστή 10%, από 10.000 έως 60.000 ευρώ με συντελεστή 30% και για εισόδημα άνω των 60.000 ευρώ με συντελεστή 45%. Το τελευταίο σενάριο προβλέπει ότι δεν θα υπάρχει συντελεστής 45% αλλά θα εφαρμόζεται ο συντελεστής 30% και για εισόδημα άνω των 60.000.

Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

Νέο Ποινολόγιο: Τι αλλάζει στις ποινές της εφορίας

Σύμφωνα με τον «Τύπο της Κυριακής», προβλέπονται περικοπές 20% στους πρόσθετους φόρους που επιβάλλονται για εκπρόθεσμες ή ανακριβείς φορολογικές δηλώσεις, αυξήσεις από 12,5% έως 156% στα πρόστιμα για μικροπαραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας και μειώσεις κατά 50% έως 91% στις χρηματικές ποινές για αδικήματα φοροδιαφυγής μεγάλου ύψους, που αφορά στη διακίνηση πλαστών ή εικονικών φορολογικών στοιχείων, στη μη έκδοση αποδείξεων ή τιμολογίων κ.α.

Στο πλαίσιο του νέου νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών, προβλέπεται ευνοϊκή ρύθμιση για όλες τις εκκρεμείς υποθέσεις φοροδιαφυγής μέσω της αναδρομικής μείωσης των προστίμων και των λοιπών χρηματικών ποινών.

Ολόκληρο το φορολογικό νομοσχέδιο όπως δόθηκε στα κόμματα την Παρασκευή από το ΥΠΟΙΚ

Το φορολογικό νομοσχέδιο όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι στιγμής, στάλθηκε στις αντιπροσωπείες των κομμάτων για έγκριση την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου

Δείτε το φορολογικό νομοσχέδιο εδώ


Φ80000/οικ.27037/1797/21.11.2012/ Εγκύκλιος Υπουργείου Εργασίας σχετ. ν.4093/2012

Εγκύκλιος Υπουργείου Εργασίας σχετ. ν.4093/2012
Φ80000/οικ.27037/1797/21.11.2012 – Εφαρμογή των διατάξεων του νόμου 4093/2012 «Έγκριση Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2016 – Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής του Ν. 4046/2012 και του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016» που αφορούν στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για τους ασφαλισμένους των πρώην ειδικών ταμείων
δείτε ΕΔΩ ολόκληρη την εγκύκλιο

Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

Η στρατηγική της λιτότητας έχει αποτύχει παταγωδώς

«Η στρατηγική της λιτότητας έχει αποτύχει παταγωδώς»

Τι αναφέρουν τα αμερικανικά ΜΜΕ για το ελληνικό χρέος

Διαγραφή ή δραστική μείωση του ελληνικού χρέους υποστηρίζουν ότι πρέπει να ακολουθήσει αρκετά μέσα ενημέρωσης στις ΗΠΑ.

Πρόσφατα, η New York Times, σε κύριο άρθρο της, τόνισε ότι «η στρατηγική της λιτότητας έχει ήδη δοκιμαστεί και έχει ήδη αποτύχει παταγωδώς», προτείνοντας παραγραφή χρεών και χαμηλότερων επιτοκίων.

Επίσης, το πρακτορείο Bloomberg σε κύριο άρθρο του πρόβαλε την άποψη ότι «το δίλημμα το οποίο τίθεται έναντι της Ευρώπης είναι είτε η διαγραφή του ελληνικού χρέους είτε η χρεοκοπία της Ελλάδας και η έξοδός της από την Ευρωζώνη».

Σε σημερινό κύριο άρθρο της Wall Street Journal υπογραμμίζεται η αναγκαιότητα νέας μείωσης του ελληνικού χρέους, το οποίο προσεγγίζει σήμερα το 190% του ΑΕΠ, επισημαίνοντας ότι «η μείωση θα πρέπει εκ νέου να αφορά τους ιδιώτες δανειστές, καθώς προς το παρόν, για πολιτικούς κυρίως λόγους και με την προοπτική των γερμανικών εκλογών, δεν είναι δυνατή η αναδιάρθρωση του χρέους που κατέχουν οι επίσημοι πιστωτές».

Σε άλλο δημοσίευμα της ίδιας εφημερίδας, ο Ντάνιελ Χάνσον, ερευνητής οικονομικών θεμάτων στο American Enterprise Institute, τάσσεται υπέρ της άμεσης διαγραφής μέρους του ελληνικού χρέους, που θα το οδηγούσε στα βιώσιμα επίπεδα κάτω του 100% του ΑΕΠ, κρίνοντάς την ως τη μόνη ρεαλιστική λύση για την ουσιαστική διάσωση της Ελλάδας και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην Ευρωζώνη, όπως σημειώνει.

Τροποποίηση καταστατικών διατάξεων του ΟΑΕΕ που αφορούν στην ασφαλιστική αντιμετώπιση των μελών Δ.Σ Αν Εταιρειών

Σύμφωνα με την εγκύκλιο 54/14-11-2012  του Οργανισμού από 11-4-2012 στην υποχρεωτική ασφάλιση του ΟΑΕΕ υπάγονται  μεταξύ των άλλων και :
▪ Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου των Α.Ε με αντικείμενο  επιχειρήσεως επαγγελματική ή βιοτεχνική δραστηριότητα, εφόσον αυτά είναι μέτοχοι κατά ποσοστό 5%.
▪ Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου των Α.Ε  με αντικείμενο επιχειρήσεως την εμπορία, τα οποία μετέχουν στο Εταιρικό Κεφάλαιο κατά ποσοστό τουλάχιστον 3%

Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

ΕΕ - Φορολόγηση εργαζομένων σε άλλες χώρες της ΕΕ - Η Ευρώπη σου

Δεν υπάρχει νομοθεσία σε επίπεδο ΕΕ που να ορίζει πώς φορολογούνται οι αμοιβές των υπηκόων της ΕΕ που ζουν και εργάζονται σε άλλη χώρα της Ένωσης.
 Υπάρχουν μόνον εθνικοί νόμοι και διακρατικές φορολογικές συμφωνίες, που ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό από χώρα σε χώρα και δεν καλύπτουν όλες τις περιπτώσεις.
 Ωστόσο, παραθέτουμε κατωτέρω τις βασικές αρχές που ισχύουν για τις περισσότερες περιπτώσεις.
ΕΕ - Φορολόγηση εργαζομένων σε άλλες χώρες της ΕΕ - Η Ευρώπη σου πιέστε ΕΔΩ γιά να δείτε τον σύνδεσμο

Πώς φορολογείται το εισόδημα από την Ελβετία

Πώς φορολογείται το εισόδημα από την Ελβετία.(σ.σ από σχετικό ερώτημα αναγνώστη)

Έλληνας ζει και εργάζεται ως μισθωτός στην Ελβετία (11 μήνες τον χρόνο).
Φορολογείται στην Ελβετία για το εισόδημα αυτό (κρατήσεις στην βεβαίωση αποδοχών του). 
Γνωρίζω την ύπαρξη της ΣΑΔΦ μεταξύ Ελλάδος – Ελβετίας, (η οποία θεωρώ ότι είναι ασαφής)
Ερωτήματα:
α) Ποιος είναι ο σωστός χειρισμός στο Ε1; (ως φορολογούμενος στην Ελλάδα, ΔΟΥ της Αθήνας). β) Ο φορολογούμενος δεν είχε κάνει μεταβολή στη ΔΟΥ Κατοίκων Εξωτερικού, αλλά παρέμεινε σε ΔΟΥ της Αθήνας. Θα έπρεπε να είχε γίνει αυτή η μεταβολή στη ΔΟΥ Κατοίκων Εξωτερικού;
γ) Αν γίνει φέτος, χρειάζεται κάποια συγκεκριμένα δικαιολογητικά;
Απάντηση:
Το πρώτο κρίσιμο στοιχείο που απαιτείται να αποσαφηνιστεί προκειμένου να απαντηθούν τα ερωτήματα, είναι το κράτος του οποίου θεωρείται κάτοικος ο φορολογούμενος. Και αυτό επειδή εάν ο φορολογούμενος διαζευκτικά είναι:
Α) κάτοικος Ελλάδας ή Β) συνήθως διαμένων στην Ελλάδα,
θα φορολογηθεί στην Ελλάδα για το παγκόσμιο εισόδημά του.
Σε διαφορετική περίπτωση θα φορολογηθεί στην Ελλάδα, μόνο για το εισόδημα που απέκτησε σε αυτή.
Ως συνήθως διαμένων θεωρείται ο φορολογούμενος του οποίου η διαμονή στην Ελλάδα, υπερβαίνει τις εκατόν ογδόντα τρεις (183) ημέρες συνολικά μέσα στο ίδιο ημερολογιακό έτος. Στην περίπτωσή σας λοιπόν ο φορολογούμενος δεν έχει συνήθη διαμονή στην Ελλάδα, οπότε πρέπει να διερευνηθεί ο τόπος κατοικίας του.
Η έννοια της κατοικίας (σύμφωνα με την διευκρινιστική του άρθρου 12 του Ν 3943/2011 , εγκύκλιο Πολ. 1142/2012) «κρίνεται από τις διατάξεις των άρθρων 51 έως 56 του Αστικού Κώδικα, όπου προβλέπεται ότι το πρόσωπο έχει ως κατοικία τον τόπο της κύριας και μόνιμης εγκατάστασής του. Κανένας δεν μπορεί να έχει συγχρόνως περισσότερες από μία κατοικίες. Η κατοικία διατηρείται ωσότου αποκτηθεί νέα. Αν δεν μπορεί να αποδειχθεί η τελευταία κατοικία του προσώπου, ως κατοικία θεωρείται ο τόπος της διαμονής του. Συνεπώς, για την απόκτηση κατοικίας απαιτείται πραγματική εγκατάσταση σε ορισμένο τόπο (corpus) και βούληση του ατόμου (animus) να καταστήσει τον εν λόγω τόπο κέντρο της ύπαρξης του, των βιοτικών του σχέσεων, των υλικών του συμφερόντων, του υλικού του βίου και της επαγγελματικής του εγκατάστασης». Επίσης σχετικά με την έννοια της κατοικίας ορίζεται και στη ΣΑΔΦ Ελλάδας – Ελβετίας (Ν 1502/1984 ) ότι εάν ένα φυσικό πρόσωπο είναι κάτοικος και των δύο Συμβαλλόμενων Kρατών, τότε η νομική του κατάσταση καθορίζεται ως εξής:
«α) Θεωρείται ότι είναι κάτοικος του Συμβαλλόμενου Kράτους στο οποίο διαθέτει μόνιμη οικογενειακή εστία. Αν διαθέτει μόνιμη οικογενειακή εστία (σ.σ.: κατοικία, τόπος διαμονής και τόπος δημιουργίας) και στα δύο Συμβαλλόμενα Kράτη, θεωρείται κάτοικος του Συμβαλλόμενου Kράτους με το οποίο διατηρεί στενότερους προσωπικούς και οικονομικούς δεσμούς (κέντρο ζωτικών συμφερόντων).
β) Αν το κράτος στο οποίο έχει το κέντρο των ζωτικών συμφερόντων του δεν μπορεί να καθοριστεί ή αν δεν διαθέτει μόνιμη οικογενειακή εστία σε κανένα από τα δύο Συμβαλλόμενα Kράτη, θεωρείται κάτοικος του κράτους στο οποίο έχει τη συνήθη διαμονή του.
γ) Αν έχει συνήθη διαμονή και στα δύο Συμβαλλόμενα Kράτη ή σε κανένα από αυτά, θεωρείται κάτοικος του Συμβαλλόμενου Kράτους του οποίου είναι υπήκοος.
δ) Αν είναι υπήκοος και των δύο Συμβαλλόμενων Kρατών ή κανενός απ΄ αυτά, οι αρμόδιες αρχές των Συμβαλλόμενων Kρατών διευθετούν το ζήτημα με αμοιβαία συμφωνία.»
Με βάση τα παραπάνω, αλλά και τα πραγματικά δεδομένα της περίπτωσης του εργαζόμενου μισθωτού του ερωτήματος στην Ελβετία, θα πρέπει να κριθεί εάν ο φορολογούμενος μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι κάτοικος Ελλάδος ή όχι.
Στην περίπτωση που θεωρηθεί κάτοικος Ελλάδος, δεν μεταβάλλεται η ΔΟΥ στην οποία ανήκει και φορολογείται στην Ελλάδα για το παγκόσμιο εισόδημά του. Βάσει όμως των άρθρων 15 και 22 παρ.1 της προηγούμενης ΣΑΔΦ ισχύουν τα εξής:
1. Μπορεί να φορολογηθεί, ανάλογα με την εσωτερική νομοθεσία της χώρας (και φορολογείται όπως προκύπτει από το ερώτημα), στην Ελβετία για το εισόδημα που αποκτά σε αυτή (εάν αυτό αφορά μισθωτές υπηρεσίες).
2. Στην Ελλάδα επιτρέπεται η έκπτωση από το φόρο εισοδήματος ποσού ίσου προς το φόρο εισοδήματος που καταβλήθηκε στην Ελβετία. Αυτή η έκπτωση όμως δεν μπορεί να υπερβαίνει το τμήμα εκείνο του ελληνικού φόρου, όπως αυτός υπολογίστηκε πριν δοθεί η έκπτωση, το οποίο (τμήμα φόρου) αναλογεί στο εισόδημα που φορολογείται στην Ελβετία. Δηλαδή εάν για παράδειγμα απέκτησε εισόδημα στην Ελβετία ποσού ισοδύναμου των 40.000 €, ο φόρος που αναλογεί στην Ελλάδα (κάνοντας την υπόθεση ότι ο φορολογούμενος δεν έχει τέκνα) είναι 8.820 €. Αν ο φόρος που καταβλήθηκε στην Ελβετία είναι π.χ. 5.000 € δικαιούται έκπτωση φόρου ίση προς 5.000 €. Εάν όμως ο φόρος που είχε καταβληθεί στην Ελβετία ήταν π.χ. 9.000 €, η έκπτωση φόρου θα περιοριζόταν στα 8.820 €.
Σημειώνεται ότι στην περίπτωση αυτή το εισόδημα δηλώνεται στον κωδικό 389 και ο φόρος στον κωδικό 651 του εντύπου Ε1.
Αντίθετα εάν θεωρηθεί κάτοικος Ελβετίας θα πρέπει να μεταφερθεί στη ΔΟΥ κατοίκων εξωτερικού και να φορολογηθεί στην Ελλάδα μόνο για το εισόδημα που τυχόν απέκτησε σε αυτή. Πάντως η υποβολή σχετικής δήλωσης μεταβολής της κατοικίας δεν γίνεται πλέον αυτοδίκαια δεκτή από την ΔΟΥ καθώς υπό προϋποθέσεις μπορεί ακόμη και σε αυτή την περίπτωση να εξακολουθήσει ο υπόχρεος να φορολογείται στην Ελλάδα, για το παγκόσμιο εισόδημά του (σχετική η Πολ. 1142/2012). Έτσι λοιπόν θα πρέπει ο φορολογούμενος να υποβάλλει στο τμήμα Μητρώου της αρμόδιας ΔΟΥ, αίτηση (έντυπο Μ0) γνωστοποίησης αλλαγής κατοικίας με συνημμένα τα έντυπα Μ1 και Μ7 συμπληρωμένα όπως ορίζουν οι κείμενες διατάξεις. Στη συνέχεια το εν λόγω τμήμα της ΔΟΥ προωθεί την αίτηση με τα συνημμένα έντυπα στο τμήμα εισοδήματος, προκειμένου να αποφανθεί, εάν πληρούνται ή όχι τα ανωτέρω κριτήρια, συντάσσοντας σχετικό προς τούτο σημείωμα. Σε περίπτωση που ο φορολογούμενος πληροί τα κριτήρια φορολόγησης του παγκόσμιου εισοδήματός του στην Ελλάδα, ενημερώνεται εγγράφως ότι, το αίτημά του για μεταφορά της κατοικίας του απορρίπτεται, και η αίτηση με τα συνημμένα έντυπα τίθεται στον φάκελο του. Σε περίπτωση που ο φορολογούμενος δεν πληροί τα κριτήρια αυτά, το τμήμα εισοδήματος, προωθεί στο τμήμα Μητρώου της ΔΟΥ τα έντυπα Μ1 και Μ7 με συνημμένο το σχετικό σημείωμα, στο οποίο, εκτός των άλλων, θα αναφέρεται και η ημερομηνία μεταβολής της κατοικίας, προκειμένου να ολοκληρωθεί η εν λόγω διαδικασία. Η σχετική βεβαίωση μεταβολής, αποστέλλεται από τη ΔΟΥ ταχυδρομικώς στη διεύθυνση του αντικλήτου.
Σημειώνεται ότι εάν ο φορολογούμενος, ο οποίος πληροί τα κριτήρια φορολόγησης του παγκόσμιου εισοδήματός του στην Ελλάδα, αλλά προτίθεται να μεταβεί σε κράτος με το οποίο υφίσταται ΣΑΔΦ και προσκομίσει βεβαίωση από την αλλοδαπή φορολογική αρχή ότι έχει εγγραφεί ως φορολογικός κάτοικος αυτής της άλλης χώρας, τίθεται θέμα διπλής κατοικίας. Σε αυτήν την περίπτωση, η αρμόδια Υπηρεσία του Υπ. Οικονομικών (Δ/νση Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων) έρχεται σε επαφή με την αλλοδαπή φορολογική αρχή, προκειμένου να επιλυθεί η εν λόγω διαφορά.
Τέλος να επισημάνουμε ότι με την Πολ. 1145/2012 ορίστηκε ότι τα φυσικά πρόσωπα που δηλώνουν τόπο κατοικίας ή συνήθους διαμονής στην αλλοδαπή και υπόκεινται σε φόρο μόνο για το εισόδημά τους που προκύπτει στην Ελλάδα υποχρεούνται να υποβάλλουν εφόσον υπόκεινται σε φόρο για το παγκόσμιο εισόδημά τους σε κράτος με το οποίο η Ελλάδα έχει συνάψει Σύμβαση Αποφυγής Διπλής Φορολογίας (ΣΑΔΦ) του εισοδήματος, πιστοποιητικό φορολογικής κατοικίας, το οποίο είναι ενσωματωμένο στις προβλεπόμενες Αιτήσεις Εφαρμογής των ΣΑΔΦ, εντός της προθεσμίας υποβολής της φορολογικής τους δήλωσης. Ειδικά για το οικονομικό έτος 2012, τα σχετικά δικαιολογητικά, υποβάλλονται στην αρμόδια ΔΟΥ, μέχρι την 31.12.2012. Βλ. σχετικά και άρθρο του Λ. Στεφανή στο τεύχος Αυγούστου – Σεπτεμβρίου 2012 του περιοδικού ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ, σελ. 765 επ. με τίτλο «Θέματα φορολογίας κατοίκων εξωτερικού».

Πηγή: Eπιχείρηση 10/2012, 898

ΠΩΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ- Όλες οι λεπτομέρειες

Η εργασία στο εξωτερικό αποτελεί μία επιλογή συχνά συναντώμενη στην ελληνική πραγματικότητα και στη δύσκολη περίοδο που διανύει η χώρα. Το ζήτημα της φορολόγησης των κατοίκων του εξωτερικού,  εκ των πραγμάτων, αποτελεί ένα από τα ζητήματα που θα απασχολούν τώρα αλλά και στο άμεσο μέλλον λογιστές, φορολογικούς συμβούλους και φορολογούμενους. Για το λόγο αυτό,, συγκεντρώσαμε και αναλύουμε σε ένα θέμα τις κύριες διατάξεις που αφορούν τη φορολόγηση των κατοίκων του εξωτερικού και σας τις παραθέτουμε.
Άρθρο του Γιάννη Σταματόπουλου,
Υπ. Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιώς
1. Η έννοια της φορολογικής κατοικίας

Η  έννοια της κατοικίας αποτελεί ένα ζήτημα πραγματικό που ρυθμίζεται από τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα. Με αφετηρία τη γενικότερη έννοια της κατοικίας, στο φορολογικό δίκαιο εισάγονται ειδικότερες έννοιες και ορισμοί που διαμορφώνουν τον όρο της φορολογικής κατοικίας. Η έννοια της φορολογικής κατοικίας και κατ’ επέκταση αυτή του φορολογικού κατοίκου της Ελλάδας είναι η αρχή για την καλύτερη κατανόηση του ζητήματος της φορολόγησης των κατοίκων του εξωτερικού καθώς η φορολογική κατοικία προσδιορίζει τον τόπο φορολόγησης του εισοδήματος των φορολογουμένων.
Όπως ορίζεται σχετικά στις διατάξεις των άρθρων 51 έως 56 του Αστικού Κώδικα και στην Εγκ. ΠΟΛ. 1142/2012, το πρόσωπο έχει ως κατοικία τον τόπο της κύριας και μόνιμης εγκατάστασής του. Κανένας δεν μπορεί να έχει συγχρόνως περισσότερες από μία κατοικίες. Η κατοικία διατηρείται ωσότου αποκτηθεί νέα. Αν δεν μπορεί να αποδειχθεί η τελευταία κατοικία του προσώπου, ως κατοικία θεωρείται ο τόπος της διαμονής του.
Για την απόκτηση κατοικίας απαιτείται πραγματική εγκατάσταση σε ορισμένο τόπο (corpus) και βούληση του ατόμου (animus) να καταστήσει τον εν λόγω τόπο κέντρο της ύπαρξης του, των βιοτικών του σχέσεων, των υλικών του συμφερόντων, του υλικού του βίου και της επαγγελματικής του εγκατάστασης. Η επαγγελματική εγκατάσταση χωρίς τον οικιακό βίο και την κατοικία της οικογένειας του ατόμου, δεν έχει κρίσιμη σημασία ως προς την κατοικία (σχετ. ν.5772/ΠΟΛ.175/24.08.1982 διαταγή).
Η έννοια της φορολογικής κατοικίας αποτελεί τον κύριο προσδιοριστικό παράγοντα του τόπου φορολόγησης των εισοδημάτων των φυσικών προσώπων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο 2 § 1 του Κ.Φ.Ε., όπως αυτό τροποποιήθηκε με το άρθρο 12 § 1 του Ν.3943/2011, από 31-3-2011, το φυσικό πρόσωπο, το οποίο έχει την κατοικία ή τη συνήθη διαμονή του στην Ελλάδα υπόκειται (στην Ελλάδα) σε φόρο για το παγκόσμιο εισόδημά του.
Ως συνήθης θεωρείται η διαμονή στην Ελλάδα, η οποία υπερβαίνει τις εκατόν ογδόντα τρεις (183) ημέρες συνολικά μέσα στο ίδιο ημερολογιακό έτος. Το διάστημα αυτό αντιστοιχεί, όπως γίνεται αντιληπτό, σε διάστημα μεγαλύτερο του μισού του ημερολογιακού έτους.
Τα φυσικά πρόσωπα που δεν είναι ούτε κάτοικοι Ελλάδας, ούτε συνήθως διαμένοντες στην Ελλάδα, φορολογούνται στην Ελλάδα ΜΟΝΟ για το εισόδημα που προκύπτει στην Ελλάδα.
Σημειώνεται ότι η διαμονή τεκμαίρεται ως συνήθης, εκτός εάν ο φορολογούμενος αποδείξει διαφορετικά, εάν δηλαδή προσκομίσει αποδεικτικά στοιχεία από τα οποία να προκύπτει η διαμονή του σε άλλο κράτος (π.χ. πιστοποιητικό φορολογικής κατοικίας, στην περίπτωση που διαμένει σε κράτος με το οποίο υφίσταται Σ.Α.Δ.Φ.Ε.-Σύμβαση Αποφυγής Διπλής Φορολογίας Εισοδήματος).

Κανόνια, λουκέτα, άρθρο 99, κλειστες τράπεζες, απολύσεις και μειώσεις μισθών - Η κρίση κατατρώει τους "επώνυμους" της αγοράς

Μαύρος Νοέμβριος για τις επιχειρήσεις.

Λόγω κρίσης έχουν κλείσει προσωρινά τα δέκα καταστήματα Costa Coffee στην Ελλάδα και σύμφωνα με πληροφορίες, σύντομα αναμένεται η απόφαση για το οριστικό λουκέτο. Η αλυσίδα καφετεριών αντιπροσωπεύεται στην Ελλάδα από την «The Greek Coffee Company A.E.» που ανήκει στον επιχειρηματία κ. Αρη Βωβό. Τα Costa Coffee ξεκίνησαν να λειτουργούν στην Ελλάδα από το 2007.
Νωρίτερα, αυτόν τον μήνα, η εταιρία επίπλων NEOSET κατέθεσε αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Δικαίου. Τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η αγορά επίπλου και οι υψηλές υποχρεώσεις οδήγησαν τη γνωστή εταιρία σε αυτή την απόφαση. Σύμφωνα με τις δημοσιοποιημένες οικονομικές καταστάσεις, η εταιρία παρουσίασε στη χρήση του 2011 ζημίες ύψους 7,8 εκατ. ευρώ, ενώ το ίδιο διάστημα οι συνολικές υποχρεώσεις της διαμορφώθηκαν στα 53,1 εκατ. ευρώ.
Τα ίδια κεφάλαια της NEOSET για τη χρήση του 2011 είναι πολύ χαμηλότερα των συνολικών υποχρεώσεών της και διαμορφώνονται στα 25,5 εκατ. ευρώ (από 33,4 εκατ. ευρώ το 2010).
Ταχύτατες και δυσάρεστες είναι και οι εξελίξεις στις εκδόσεις Λυμπέρης, καθώς στις αρχές του μήνα ανακοινώθηκε σε εργαζομένους και στελέχη ότι ο όμιλος βάζει λουκέτο.

Απτά εισπρακτικά αποτελέσματα από φοροελέγχους σε εύπορους

Και ένα καλό νέο από το μέτωπο της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής προκύπτει από στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών αναφορικά με τις εισπράξεις φόρων μετά τη διενέργεια φορολογικών ελέγχων. Από τα 100 ευρώ που βεβαιώνονται μετά από ελέγχους σε φορολογούμενους “μεγάλου πλούτου” περίπου τα 80 εισπράττονται άμεσα.

Το ΥΠΟΙΚ διενεργεί  την τελευταία διετία ελέγχους σε “αυταπασχολούμενους και σε άτομα μεγάλου πλούτου”. Φορολογούμενοι μεγάλου πλούτου, σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση που έχει γίνει είναι αυτοί που πληρούν ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω κριτήρια:

- η αξία της ακίνητης περιουσίας τους (του  ιδίου του φορολογούμενου, της συζύγου και των προστατευόμενων τέκνων), υπερβαίνει  το ποσό των δύο εκατομμυρίων ευρώ

- η ετήσια δαπάνη διαβίωσης, σύμφωνα με τα τεκμήρια διαβίωσης (πισίνες, ΙΧ, κατοικίες κα) υπερβαίνει το ποσό των εκατόν πενήντα χιλιάδων ευρώ

- τα ποσά που εμπίπτουν στο τεκμήριο απόκτησης περιουσιακών στοιχείων  (δαπάνη για αφορά ακινήτων, ΙΧ, σκαφών αναψυχής κα) υπερβαίνουν το ποσό των τετρακοσίων χιλιάδων ευρώ

- φορολογούμενοι στους οποίοι μετά το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών εντοπίζονται πολύ υψηλές καταθέσεις που δεν έχουν δηλωθεί στην εφορία.